1 Decembrie – Ziua Mondială a luptei cu SIDA
Ziua Mondială a luptei cu SIDA (World AIDS Day) a fost marcată pentru prima dată la 1 decembrie 1988, după ce în cadrul întâlnirii miniştrilor ocrotirii sănătăţii a răsunat chemarea de toleranţă socială şi diversificării schimbului de informaţii referitor la HIV (SIDA). Marcată anual la data de 1 decembrie Ziua Mondială a luptei contra SIDA slujeşte în scopul consolidării forţelor în lupta cu pandemia HIV infecţiei şi SIDA, răspândit în toate regiunile lumii.
Simbolul luptei cu SIDA este panglica roşie, ea fiind un atribut indispensabil la toate acţiunile din acest domeniu. Ca simbol al înţelegerii SIDA această panglică a fost gândită în primăvara anului 1991. Ideea aparţine pictorului Franc MURU. El a trăit într-un orăşel provincial din statul New Yorc, unde o familie de megieşi purta panglici galbene, sperând la întoarcerea fără primejdii din golful Piersic a fiicei lor ce era soldat.
În calitate de simbol această panglică a părut pentru prima dată în timpul războiului din Golf. Panglicele verzi, asemănătoare literei inversate „V”, au devenit simbolul retrăirilor rezultate de uciderea copiilor în Atlanta. Pictorul a decis că panglica ar putea deveni metafora şi pentru SIDA.
Ideea a fost acceptată de grupul „Visual AIDS” Deoarece din organizaţie făceau parte pictori profesionişti şi manageri din domeniul artelor, reclama eventualului simbol de luptă contra SIDA era destul de reuşită. Totul a început destul de simplu. Iată un fragment din posterul publicitar „Visual AIDS”: „Tăiaţi o panglică roşie de 6 centimetri lungime, apoi îndoiţi-o din partea superioară în forma inversată a literei „V”. Folosiţi un ac englezesc pentru a fixa panglica pe haină”
Proiectul „Panglica roşie” oficial a luat început la cea de-a 45-a ceremonie anuală de înmânare a decoraţiilor „Tony Awards” la 2 iunie anul 2000. Tuturor nominanţilor li s-a propus (şi foarte reuşit) să-şi pună aceste panglici. Potrivit perss-relizy, care a anunţat proiectul „Panglica roşie”: „Panglica roşie (litera „V” inversată” devine simbolul suferinţelor noastre, susţinerii şi speranţei într-un viitor fără SIDA. Cea mai mare speranţă legată de acest proiect – este faptul că la 1 decembrie, în Ziua mondială de luptă cu SIDA aceste panglici vor fi purtate în întreaga lume.
Astfel panglica roşie a cucerit o popularitate uriaşă. Chiar şi în cazurile când SIDAofobia era destul de agresivă, panglicele roşii tot mai des apărea atârnate de haină, pe borurile pălăriilor – pretudinteni, unde era posibil să fie utilizat un ac englezesc. În perioada anilor următori, panglicele au devenit o parte din dress-codul pentru oamenii de vază nu numai la ceremoniile lui Toni, dar şi ceremoniile Oscar şi Emmi.
Dar la noi cum e?
Conform datelor Centrului Naţional de medicină preventivă, la data de 1 septembrie 2009 în Moldova erau înregistraţi 5000 persoane pozitive la HIV. Circa jumătate din noile cazuri înregistrate HIV sunt persoanele mai tinere de 25 de ani. În 2009 au fost înregistrate 645 de noi cazuri de HIV infecţii.
Primul caz de infecţie HIV în Moldova a fost înregistrat în anul 1987. De atunci şi până în prezent numărul persoanelor HIV pozitiv infectate a atins cifra de 4996, inclusiv 1535 – în localităţile din Transnistria.
Sursa: www.sanatatea.md