100 de ani de la nașterea poetului Traian Dorz
23:12, sâmbătă, 13 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: oastea domnului, poet, traian dorz
Anul 2014 este unul deosebit pentru membrii Asociației misionare Oastea Domnului. În prima zi de Crăciun se împlinesc 100 de ani de la nașterea poetului mărturisitor Traian Dorz, care a fost închis vreme de 17 ani în temnițele comuniste. În acest context, atât în țară și Diaspora, au loc în această perioadă manifestări comemorative. Cele mai importante au avut loc, sâmbăta aceasta, în București și Sibiu.
În Capitală, Centenarul Traian Dorz – Creație și Jertfă, a avut loc la Romexpo. La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop Locțiilor al Episcopiei Dacia Felix împreună cu delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Preahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Cei doi ierarhi au oficiat o slujbă de pomenire pentru Pr. Iosif Trifa, cel care a inițiat Oastea Domnului, pentru Traian Dorz și pentru ceilalți membri, trecuți din această viață. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a dat citire mesajului Patriarhului României, intitulat ,,Un creștin mărturisitor și un poet creator în vreme de prigoană. Traian Dorz 1914-2014”.
La Sibiu, manifestarea consacrată centenarului naşterii lui Traian Dorz, s-a organizat la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, situată în cartierul Lazaret.
„Este cel care în fidelitatea lui deplină faţă de Părintele Iosif Trifa, întemeietorul Oastei Domnului, prin jertfa lui foarte grea şi prin munca lui fără seamăn a făcut ca Oastea Domnului să treacă prăpastia întunecată a perioadei de prigoană”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Vasile Mihoc, Biserica ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Sibiu.
La București, membrii Oastei Domnului, prezenți la marea adunare, au avut ocazia să vadă și un interviu cu poetul Traian Dorz, într-o filmare din anul 1988.
Atât la București, cât și la Sibiu, evenimentele din această sâmbătă au fost însoțite de evocări inedite și cântări cunoscute, din patrimoniul Oastei Domnului.
Sursa: www.basilica.ro