25 de ani de la mutarea la Domnul a Arhim. Cleopa Ilie: De ce nu s-a retras în Sf. Munte Athos
10:39, sâmbătă, 2 decembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: Arhimandrit Ilie Cleopa, Cleopa Ilie
Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la mutarea la Domnul a Arhimandritului Cleopa Ilie. În primul volum al cărții de „Convorbiri duhovnicești” a Arhimandritului Ioanichie Bălan, duhovnicul răspunde la multe întrebări despre credință și despre viața sa. Una dintre ele este dacă a dorit vreodată să se retragă în Sfântul Munte Athos.
Scurtă autobiografie
„Noi am fost zece frați la părinți, dintre care cinci – patru frați și o soră – am venit la mănăstire. Fratele cel mai mare, Mihai, a fost pustnic pe Muntele Ceahlău. Sora mea, Ecaterina, a fost rasoforă la Agapia Veche, iar eu și cu încă doi frați mai mari, Vasile și Gheorghe, am venit la Sihăstria”, spune Părintele Cleopa Ilie în carte.
„Până în anul 1935 mi-au murit de tineri toți cei nouă frați. Apoi a murit și tata, Alexandru Ilie, zis Țîrlea. Mai trăiam eu, ca stareț la Mănăstirea Sihăstria, și mama, acasă, în comuna natală, Sulița – Botoșani.”
„În anul 1946, am adus-o pe mama la Sihăstria, am călugărit-o și am dus-o la Agapia Veche, unde a trăit până în anul 1968, când s-adus la Domnul în vârstă de 92 de ani.”
Pustnicul păstor
Tot acolo, duhovnicul mărturisește:
„Cele mai mari bucurii duhovnicești le-am avut în primii zece ani, cât am fost cioban la oile mănăstirii împreună cu frații mei. Stâna, oile, trăirea în liniște și singurătate pe munte, în mijlocul naturii, mi-au fost cea mai înaltă școală de călugărie și teologie din toată viața mea. În acești ani m-am rugat cel mai mult și am citit numeroase scrieri ale Sfinților Părinți…”
Cărțile le împrumuta din bibliotecile mănăstirilor Neamț și Secu – prilej cu care l-a cunoscut și pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul, pe atunci bibliotecar la Neamț.
De ce nu a rămas în Sf. Munte Athos
În cartea citată, Părintele Cleopa explică și de ce a ales să se jertfească povățuind credincioșii din România în loc să aleagă bucuriile duhovnicești pe care le-ar fi putut trăi în Sfântul Munte Athos:
„În toamna anului 1977, când am fost împreună cu sfinția ta la Sfântul Munte, înclinam cu gândul să cer binecuvântarea Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit pentru a mă retrage la Athos”, spune el.
„Când am întrebat pe Arhimandritul Iustin Popovici din Serbia, cum știi și sfinția ta, dacă ar fi mai bine să mă duc la Athos sau să rămân în țară, el mi-a răspuns: «Dacă te duci în Sfântul Munte, mai adaugi o floare la buchetul de flori din Muntele Athos și te rogi numai pentru sfinția ta. Iar dacă rămâi în țară, stai înaintea credincioșilor, înveți pe mulți calea mântuirii, propovăduiești pe Hristos, crești ucenici și te mântuiești și pe sfinția ta și pe alții. Că, dacă îi părăsim și plecăm toți la liniște, cine să-i mângâie, cine să-i învețe voia lui Hristos și să-i călăuzească în dreapta credință ortodoxă, mai ales acum, când s-au înmulțit peste tot necredința și sectele!»”
„Aceste cuvinte ale părintelui Iustin Popovici m-au liniștit, renunțând pentru totdeauna să mă retrag la Athos. Am socotit că prin gura lui a vorbit însuși Duhul Sfânt”, încheie Arhimandritul Cleopa Ilie.
Foto credit: Trinitas TV
Sursa: www.basilica.ro