33 de oraşe americane interzic oamenilor să ofere hrană celor fără adăpost
12:39, miercuri, 11 iunie, 2014 | Cuvinte-cheie: alimente pentru săraci, milostenia, sărăcie, SUA
În multe din oraşele lumii, persoanele de adăpost au parte nu doar de stigmatizare şi greutăţile unei vieţi precare, ci şi de un climat ostil alimentat de autorităţi. Dacă, de pildă, la Budapesta, persoanele fără adăpost sunt în afara legii, iar legea deşeurilor le interzice să adune de pe stradă obiecte voluminoase aruncate de alţi locuitori, mai nou, 33 de oraşe americane au interzis cetăţenilor să ofere mâncare oamenilor străzii. Cei care donează alimente nevoiaşilor sunt ameninţaţi cu amenzi sau chiar cu închisoare.
Autorităţile din cele 33 de oraşe, printre care se numără Daytona Beach, Florida; Raleigh, N.C.; Myrtle Beach, S.C.; şi Birmingham, Alabama au decis să pedepsească persoanele care îşi ajută semenii defavorizaţi, fără a propune însă o soluţie alternativă la problema oamenilor străzii. Potrivit unui articol de pe NBC, Debbie şi Chico Jimenez au primit o amendă în valoare de 2.000 de dolari pentru că au oferit hrană unor persoane fără adăpost în parcul central din Daytona Beach. Cei doi au refuzat să plătească amenda, însă acest tip de măsuri câştigă din ce în ce mai mult teren, scoţând la iveală un conflict major între viziuni, căruia îi cad victime persoanele deja vulnerabile. Dacă soţii Jimenez, împreună cu alţi locuitori ai oraşului, susţin că administraţia are obligaţia de a oferi ocazional mese oamenilor străzii şi că aceştia din urmă au dreptul să folosească parcurile comunităţii, la fel ca oricare alt cetăţean, municipalitatea susţine că oferirea hranei către aceşti oameni amplifică problema oamenilor fără adăpost, iar prezenţa lor în parcuri îi sperie pe alţi locuitori.
În oraşul Hayward, California, de pildă, cei care îşi doresc să le ofere mâncare oamenilor străzii trebuie mai întâi să obţină permisiunea din partea departamentului de sănătate publică. Acesta trebuie să testeze în prealabil dacă hrana oferită este de bună calitate şi corespunde criteriilor de siguranţă. Dacă alimentele întrunesc aceste condiţii, donatorii pot primi un permis prin care pot oferi, legal, hrană nevoiaşilor, însă doar în anumite zile şi perioade ale lunii.
Michael Stoops, director al organizaţiei National Coalition for the Homeless, spune că “aOamenii străzii sunt vizibili peste tot în oraşele Americii. Administraţiile sunt de părere că, dacă nu le mai oferă acestora hrană, ei vor pleca. Însă, desigur, nu se întâmplă asta. Vrem ca administraţiile să înceteze această practică. Susţinem dreptul oamenilor de a-şi împărţi mâncarea cu semenii lor.”
sursa http://totb.ro/