500 ani de la sosirea Sf. Maxim Grecul în Rusia aniversaţi la Vatoped
15:32, luni, 9 iulie, 2018 | Cuvinte-cheie: basilica, Biserica Rusiei, manastirea vatoped, monitorizarea presei, Patriarhul Kirill, Prinţul Vasile al III-lea al Moscovei, Sfântul Maxim Grecul, ştiri religioase
La Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte au avut loc, la începutul lunii iulie, mai multe festivităţi legate de împlinirea a 500 ani de la sosirea Sfântului Maxim Grecul în Rusia, informează mospat.ru.
Sfântul Sfântul Maxim, numit şi Vatopedinul, mergea în 1588 la Moscova răspunzând solicitării prinţului Vasile al III-lea, care dorea un monah experimentat să traducă texte bisericeşti în limba rusă şi, de asemenea, să corecteze traducerile Sfintei Scripturi şi ale textelor patristice.
Arhiepiscopul Antonie, delegatul Patriarhului Kirill
La manifestările organizate de Mănăstirea Vatoped a fost prezent, cu binecuvântarea Patriarhului Kirill, Arhiepiscopul Antonie de Viena şi Budapesta, șeful Biroului Patriarhiei Moscovei pentru instituțiile din străinătate.
Ierarhul a ajuns în Sfântul Munte în dimineaţa zilei de 1 iulie şi a fost întâmpinat de stareţul mănăstirii, arhimandritul Efrem. În cursul aceleaşi zile, Arhiepiscopul Antonie s-a întâlnit cu Mitropolitul Pavel de Drama din cadrul Patriarhiei Ecumenice.
La rugăciunea de seară oficiată în paraclisul mănăstirii au participat: Arhiepiscopul Antonie de Viena şi Budapesta, Mitropolitul Paul de Drama şi Mitropolitul Calinic de Arta care conduce eparhia de unde era originar Sfântul Maxim Grecul, şi monahi din obştea mănăstirii.
„Sfântul Maxim este un mare mărturisitor”
În cadrul slujbei Privegherii, Arhiepiscopul Antonie a transmis binecuvântarea Patriarhului Kirill şi a spus că Biserica Rusiei îşi reaminteşte cu recunoştinţă de contribuţia mănăstirii Vatoped în întărirea Ortodoxiei din Rusia.
De asemenea, el spus despre Sfântul Maxim că este „un model de ascultare monahală, un mare mărturisitor şi luminător”.
Sfânta Liturghie din 2 iulie a fost oficiată de cei trei ierarhi în prezenţa obştii monahale şi a pelerinilor prezenţi, care au putut să aducă cinstire unui fragment din moaştele Sfântului Maxim Grecul de la Lavra Sfântul Serghie din Rusia.
Sfântul Maxim Grecul
Sfântul Maxim Grecul a fost fiul unui demnitar elin bogat din oraşul Arta (în Epir). În tinereţe a călătorit mult şi a studiat în Europa, la Paris, Florenţa şi Veneţia.
Întorcându-se în ţara natală, el a plecat la Muntele Athos, devenind călugăr la Mănăstirea Vatopedu. A studiat cu entuziasm manuscrisele vechi lăsate la Athos de împăraţii bizantini Andronicus Paleologul şi Ioan Cantacuzino.
În această perioadă, Prinţul Vasile al III-lea al Moscovei (1505-1533) a cerut Protos-ului Sfântului Munte un monah experimentat să traducă texte bisericeşti în limba rusă şi, de asemenea, să corecteze traducerile Sfintei Scripturi şi ale textelor patristice.
Sfântul Maxim a fost ales să meargă la Moscova fiindcă el studiase încă din tinereţe cărţile vechi bisericeşti. Ajuns la Moscova, i s-a cerut să traducă în slavonă cărţile patristice şi liturgice, începând cu Psaltirea adnotată.
Pe baza unor acuzaţii nefondate, Sfântul Maxim Grecul a petrecut 26 ani în închisoare.
Sfântul Maxim a trecut la cele veşnice pe 21 ianuarie 1556. A fost îngropat lângă zidul de nord-vest al bisericii Sfântului Duh din Lavra Sf. Treime-Serghiev.
Sursa: www.basilica.ro