Patriarhul Kiril a sfințit noua catedrală rusă „Sfânta Treime” din Paris
0:31, luni, 5 decembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: catedrala ortodoxa, diaspora, diaspora ortodoxa, franta, paris, patriarh kiril
Preafericirea Sa, Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a sfințit noua catedrala ortodoxă rusă din Paris. La Sfânta Liturghie, prezidată de Patriarhul Kiril, in ziua praznicului „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” (după vechiul calendar), au participat:
IPS Emmanuel (Patriarhia Constantinopolului), PS Nestor Sirotenko, episcop de Chersonese, responsabil de comunitățile Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse din Franța, Elveția, Spania și Portugalia PS Ignatie (Patriarhia Antiohiei), IPS Iosif și PS Marc (Patriarhia Română), PS Ioan de Charioupolis, Arhiepiscop-Exarh al Exarhatului Bisericii Ortodoxe de tradiție Rusă în Europa Occidentală (sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice) PS Inochentie de Vilnius și Lituania. PS Marc de Riazan și Mihailovsk PS Mihai de Geneva și Europa Occidentală (Biserica Rusă din afara frontierelor), PS Serghie de Solnecinogorsk, PS Antoine de Bogorodsk.
Au asistat, de asemenea, dl. Alexandre Orlov, Ambasadorul Federației Ruse la Paris, Svetlana Medvedeva, soția primului ministru rus și președinta Fundației inițiativelor socio-culturale, Annie Hidalgo, primar al Parisului și alte personalități precum regizorul Robert Hossein și cântăreața Mireille Mathieu.
Patriarhul Kiril a mulțumit ex-președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, Președintelui rus, Vladimir Putin și președintelui actual, François Hollande precum și primarului Parisului, Annie Hidalgo, amintind că pentru realizarea acestui proiect, al Centrului Cultural rus de la Paris, a fost necesar luarea unor decizii la nivel înalt.
După Sfânta Liturghie, Patriarhul Kiril s-a întâlnit de doamna Annie Hidalgo care a spus că este „foarte atașată influentei religioase la Paris și, în special, ca ortodocșii să fie ca acasă. Republica noastră laică conjugă influentele spirituale”. Patriarhul Kiril a spus că „atunci când se întâlnesc oameni politici sau de știință au mai degrabă un discurs intelectual; când se întâlnesc oameni de afaceri ei vorbesc de stomac sau de portofel, dar când este vorba de tradiții, de tradiții religioase și spirituale care se întâlnesc atunci este un schimb la nivelul inimii, caci sunt sentimentele religioase, cât și cultura și arta care ne permit să identificăm, să înțelegem un popor apropiat.
De aceea sunt atașat acestui dialog între Biserici și comunități religioase. Si, in acest sens construcția catedralei are o contribuție și un raport important în schimburile dintre popoarele noastre. Încă o dată vă mulțumesc din toată inima”.
Sursa: http://corortodox.blogspot.md/