15 februarie – hramul USM și Ziua tineretului ortodox
12:04, miercuri, 15 februarie, 2017 | Cuvinte-cheie: Biserica „Întâmpinarea Domnului”, biserica usm, hram, intampinarea domnului
E o frumoasă tradiţie ca de praznicul „Întâmpinarea Domnului” – hramul Universităţii de Stat din Moldova, să se adune mulţime de tineri și profesori.
Edificiu, care datează cu anul 1880, a fost zidit pentru tinerii învăţăcei. Astfel, Şcoala duhovnicească pentru băieţi, apoi Seminarul Teologic şi până nu demult Academia Teologică, au fost instituţiile ce au activat în preajma acestei biserici. Capela universităţii este un adevărat „laborator duhovnicesc” în formarea numeroaselor personalităţi ale Bisericii dreptmăritoare.
Slujba praznicală a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Octavian Moşin, parohul bisericii.
În predica sa, părintele a explicat semnificația acestui praznic împărătesc: „Evenimentul Întâmpinării Domnului este un îndemn de a-L primi și a-L recunoaște pe Iisus Hristos ca Dumnezeu, așa cum L-au recunoscut bătrânul Simeon și prorocița Ana. Să-L primim în ființa noastră și în interiorul nostru, prin Sfânta Împărtășanie; să-L primim pe Hristos în sufletele noastre, să conducă El viețile noastre, iar noi să trăim o viaţă cu şi întru Hristos.
Totodată, la 15 februarie Biserica celebrează Ziua Tineretului Ortodox, prilej de reflectare asupra comportamentului şi scopurilor tânărului contemporan. Astăzi avem tot mai mulţi tineri care merg prin viaţă cu Hristos. Vedem că credința semănată în aceste tinere vlăstare încolțește, că viața este frumoasă, că lumea e bună, e plină de dragoste… depinde cum o privim şi ce dorim de la ea.”
La finele slujbei a avut loc sfinţirea lumânărilor conform unei rânduieli aparte, iar credincioşii au fost binecuvântați cu agheasmă.
Tot astăzi un grup de profesori ai Universităţii de Stat din Moldova au fost menţionaţi cu diplome de recunoştinţă, pentru implicare activă în programele de master cu caracter creştin din cadrul universităţii.
La slujbă au fost prezenți și masteranzii anului II de la programul ”Studii filologice și spiritualitate creștină”, care au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru orele de curs realizate, urmând să elaboreze tezele de masterat.
La eveniment au participat și câțiva slujitori modoveni care își duc ascultarea în nordul Italiei, precum și 30 de familii social-vulnerabile, care au fost mângâiate cu o masă caldă și cu daruri de sărbătoare.
Sursa: http://biserica-usm.md/