Lupta împotriva fumatului în Republica Moldova a intrat pe un făgaş fertil. Vezi amenzile, pe care “infractorii” vor trebui să le achite statului pentru nerespectarea Legii antifumat - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Lupta împotriva fumatului în Republica Moldova a intrat pe un făgaş fertil. Vezi amenzile, pe care “infractorii” vor trebui să le achite statului pentru nerespectarea Legii antifumat

12:51, miercuri, 3 mai, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Fumatul este un factor extrem de periculos pentru sănătatea omului. Potrivit specialiştilor în domeniu, din cele 36-38 de mii de decese, câte se înregistrează anual în Republica Moldova, 10-12% (4500-5000 de decese)sunt provocate de consecinţele fumatului.

În afară de aceasta, o serie de patologii, ce prevalează în incidenţa bolilor non-transmisibile cum ar fi cancerul de plămâni şi ficat (la fumători), îşi trag originea determinativ de la fumul de ţigară. Ca să nu mai vorbim de faptul, că acolo unde ţigările fumegă au de suferit enorm şi persoanele nefumătoare, ele devenind inopinat victime ale tabagismului necontrolat. Ei, bine, începând cu 1 iunie 2016, Moldova s-a transformat peste noapte într-o ţară preponderent nefumătoare. Legea de Guvern nr.278 cu modificările de rigoare interzice categoric fumatul în localuri publice (anterior se permitea fumatul în încăperi speciale, acum – categoric nu), în mod special în instituţiile de învăţământ şi cele medico-sanitare, precum şi pe teritoriile aferente acestora.

În lumina prevederilor acestei legi (şi a ordinului MS) la Institutut au fost întreprinse mai multe acţiuni de sensibilizare şi conştientizare a lucrătorilor medicali, pacienţilor şi rudelor care vin în vizită. În locurile comune, pe pereţii blocurilor medicale, la etaje şi în viceuri au fost afişate semne “antifumat” (cu inscrisuri suplimentare explicite), iar pentru a cunoaşte “din prima sursă” daunele fumatului şi repercursiunile neconformării la regimul punitiv introdus, în Sala de conferinţe a IMU a fost organizată o întâlnire cu doctorul în medicină Vartolomei Calmâc, şef de secţie la Centrul Naţional de Sănătate Publică, unul dintre autorii documentului legislativ adoptat.

Administraţia urmează să desemneze o persoană responsabilă de controlul îndeplinirii legii de referinţă. În cazul în care nu-şi va onora obligaţiunea asumată ea va fi pedepsită disciplinar (şi în primul rând, aceasta se referă la conducerea instituţiei). Fumătorii depistaţi pentru început vor fi preîntâmpinaţi ( rugaţi să stingă ţigara), dacă nu se vor conforma va fi anunţată poliţia, care va reacţiona ca şi în situaţii de urgenţă.

Amenzile, pe care “infractorii” vor trebui să le achite statului pentru nerespectarea Legii antifumat diferă de la caz la caz: persoana fizică va plăti 40-70 de unităţi conveţionale ( echivalentul unei u.c. este de 20 de lei), persoana juridică – 400-500 u.c., persoanele cu funcţie de răspundere – de la 500 de unităţi conveţionale şi mai sus. Periodic vor fi desfăşurate raiduri în teren pentru a documenta nivelul de implementare a prevederilor legale şi a noului mecanism de luptă împotriva fumatului. Ca organe de control au fost menţionate Serviciul de Supraveghere de Stat al Sănătăţii Publice, Poliţia, Serviciul Fiscal şi Consiliul Concurenţei (acesta poate să retragă licenţa de producător, comerciant etc.).

La nivel de spital se va proceda de o manieră la fel de strictă. Dacă se va dovedi, că sănătatea pacientul ui X a fost afectată grav din cauza nerespectării legii în vigoare, cheltuielile pentru tratament vor fi suportate din contul instituţiei (în baza Legii 1585 privind asigurarea drepturilor pacienţilor).

Se poate afirma cu certitudine, că lupta împotriva fumatului în Republica Moldova a intrat pe un făgaş fertil şi că pasul făcut este unul civilizator mai ales, dacă dacă ţinem cont de faptul, că locuitorilor ţării li se propune(fie şi coercitiv) un mod sănătos de viaţă la standardele unei convieţuiri culte şi reciproc avantajoase.

Sursa: www.urgenta.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com