Bisericuța în construcție din Oricova - o jertfă de laudă Maicii Domnului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Bisericuța în construcție din Oricova – o jertfă de laudă Maicii Domnului

16:37, sâmbătă, 19 august, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

De cînd aveam 5 ani am făgăduit ca voi face o biserică în Oricova, sat mic fără biserică. Acum vremea s-a plinit și vreau să duc la bun sfârșit lucrul început toamna trecută împreună cu alți buni prieteni.

Bisericuța este foarte mică și de aceea am vrut să o zidesc cu mâinile mele. Are hramul Adormirii Maicii Domnului. De cum se zvînteaza pământul după ploaia de astă noapte și voi putea urca piatra, vreau să mă apuc de treabă.

Dacă este cineva din bărbați care vrea sa ia parte la ales pietre și dat mortar la mână, să anunțe când poate veni ca să ne rânduim, pentru că locul este mic și nu se poate lucra în mai mult de 4 oameni.

Țin să fac această lucrare fără echipa plătită, muncind eu însumi și cei care cu inima curată doresc să aducă o jertfă de laudă Maicii Domnului.

Va aștept cu dragoste.

Va mulțumesc.

Detalii de anul trecut. Bisericuța Adormirea Maicii Domnului, Oricova.

Zidărie cu lăcrițe sau casetoane (pietrele sînt încastrate în „lădițe” de cărămidă) – o tehnică bizantină de peste o mie de ani. Diferenta de rigiditate dintre cărămidă și piatră dezamorsează șocul in caz de cutremur, totodata oferind o țesătura cromatica impresionanta ce are și rol de ornament. Rolul antiseismic al zidului format din straturi de cărămida și piatra a fost descoperit de constructorii Apeductului roman – turnul de apa din Chisinau reprezinta o construcție din straturi de piatra și cărămida suprapuse, cu rol evident atiseismic, astfel incit o construcție masiva la care nu s-a folosit beton armat nu a suferit nici măcar fisuri in urma cutremurelor (același secret păstrează clopotnița mănăstirii Noul Neamț, cea mai înaltă din tot spațiul românesc – 69 metri, fără beton).

În România zidăria cu lăcrițe se întîlnește in zona Argeș Muscel, deasemenea pe zidul bisericii Bucur din București.

Arhitect și zidar S.B.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com