Nu știu cum să mă spovedesc
20:00, joi, 7 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: cum ne spovedim, nu stiu sa ma spovedesc, prima spovedanie, primii pasi in biserica, spovedania, vindecare de patimi
Sunt persoane care nu s-au mai spovedit de multă vreme. Iar atunci când doresc să pună un început bun în viața lor, mărturisesc că nu știu ce trebuie să rostească la spovedanie.
Unii caută un „Îndreptar pentru spovedanie”, adică acele întrebări care le pot descoperi păcatele săvârșite. Alții se interesează de duhovnici renumiți, considerând ca aceștia îi vor adresa punctual întrebările care vizează căderile lor. Iar alții intră în cea mai apropiată biserică, fără a ține seama cât de cunoscută este ea sau preoții slujitori din ea, cu dorința de a scăpa cât mai repede de povara păcatului.
Celor ce alearga grabnic in cautarea unui “Indreptar” trebuie sa le atragem atentia ca spovedania nu trebuie sa se rezume doar la ce rele am facut. Sigur ca este important ca omul sa cunoasca ce trebuie inlaturat ca sa aiba parte de un prezent bun, dar spovedania nu este locul in care sterg de pe o lista anumite pacate dupa rostirea lor. O simpla mentionare a unor pacate nu are valoare. E adevarat ca e nevoie de marturisirea lor, insa acest lucru trebuie facut cu durere launtrica. Nu sunt impotriva unui “Indreptar” bine conceput, dar e nevoie sa intelegem ca daca avem o lista mare de pacate, nu inseamna ca vom avea parte de o spovedanie mai eficienta.
Celor ce-si doresc duhovnici cu o viata aleasa, le vestesc ca e minunat ca doresc astfel de persoane. Dar sa nu-i cercetam cu gandul ca ei vor vedea in noi, in chip magic, caderile noastre. Sa-i cautam cu dorinta de a omori patimile care au pus stapanire asupra noastra. Daca acesti duhovnici sunt alesi cu credinta ca prin ei ne apropiem tainic de Dumnezeu, ca prin ei vorbeste Dumnezeu, atunci trebuie sa implinim cuvintele lor si sa nu cautam sa ne impotrivim sfaturilor primite. Sfantul Paisie Aghioritul marturisea ca cel mai mare procent in schimbarea si vindecarea cuiva prin Taina Spovedaniei ii revine ucenicului, si unul mult mai neinsemnat duhovnicului. Deci, cel mai important e sa fim ascultatori fata de ei.
Celor care intra in biserica cea mai apropiata cu dorinta de a inlatura tot ceea a ingreunat unirea cu Dumnezeu, trebuie sa stie ca acest lucru este posibil chiar daca nu au cercetat un „Indreptar” si chiar daca nu au parte de un duhovnic foarte cunoscut . Omul sa-I ofere inima si Dumnezeu va intra de indata in launtrul sau. Asa ca orice spovedanie trebuie facuta cu bucurie.
Ori de cate ori dorim sa ne spovedim, sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute ca sa ne vedem caderile si sa-l lumineze pe duhovnic pentru a ne darui cele necesare vindecarii.
Adrian Cocosila
Sursa: crestinortodox.ro