Masă rotundă - Mitropolitul Gurie Grosu în conștiința posterității - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Masă rotundă – Mitropolitul Gurie Grosu în conștiința posterității

9:29, vineri, 22 februarie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

La o masa rotundă de Ziua Internațională a Limbii Materne (21 februarie), în Sala cu cămin, la Uniunea Scriitorilor, a avut loc un eveniment organizat de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și AO „Mitropoilitul Gurie Grosu”.

In discuție a fost puse temele
1. Contextul istoric al „cazului Mitropolitului Gurie”
2. Procesul Mitropolitului-realitate istorică și instrumentalizare politica.
3. Mitropolitul Gurie Grosu -destinul asumat al Ierarhului.
4. Mitropolitul Gurie Grosu -model de atitudine și demnitate.

Totodata a fost lansat volumul III al trilogiei „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură” cu povestea tristă a vieții Inaltului ierarh Gurie, redată de chiar dânsul în „Procesul și apărarea mea. Denunțarea complotului apocaliptic”.
Prin acest volum se încheie trilogia “Mitropolitul Gurie -misiunea de credință și cultura” îngrijită de conferențiar universitar doctor Silvia Grossu .

La eveniment au participat mai mulți oameni de cultura printre care Arcadie Suceveanu, acad.
Matei Valeriu, acad. Nicolae Dabija, Ana Bantaș, Anatol Petrencu, Ion Negrei, Gheorghe Negru, preotul Viorel Cojocaru, preotul Serafim de la Nimoreni, primarul satului Nimoreni Andrei Covali, nepotul Mitropolitului
Grosu Igor , rudele înaltului ierarh și membrii partidului #UNIREA_Democratia_Acasa.

Gurie Grosu a fost mitropolit român, primul titular al Mitropoliei Basarabiei după 100 de ani de ocupație rusă.
A fost slujitor la doua altare: altarul culturii și altarul credinței.

Gurie Grosu s-a născut la 1 ianuarie 1877 în satul Nimoreni, judeţul Lăpuşna, astăzi raionul Ialoveni, a copilărit in satul Rusestii-Noi, Ialoveni.

A absolvit Şcoala Spirituală şi Seminarul Teologic din Chişinău, Academia Teologică din Kiev cu titlul Magistru în teologie. Între 1908-1910 publică cărţi didactice: „Bucovina moldovenească”; „Cartea de învăţătura despre legea lui Dumnezeu”; „Carte de citire cu ştiinţe din gramatica moldovenească”; care însă nu sunt admise în învăţământ din considerente de securitate a Imperiului Rus. În 1917 publică primul abecedar din Basarabia cu grafie latină: ”Abecedarul moldovenesc”. La 21 noiembrie 1917 arhimandritul Gurie a oficializat deschiderea Sfatului Ţării. În primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti, a deţinut funcţia de director general al Învăţământului şi Cultelor. După Unirea Basarabiei devine arhiereu cu titlul de Botoşăneanul. În 1920 -1925 este locţiitor de arhiepiscop al Chişinăului şi Hotinului iar în 1925, când Arhiescopia Chişinăului a fost ridicată la rangul de Mitropolie devine primul mitropolit al Basarabiei de origine românească. S-a stins din viaţă la 14 noiembrie 1943 la Bucureşti şi este înmormântat la mănăstirea Cernica.

Sursa: https://www.facebook.com/GurieGrosu/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com