Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău, intră într-un nou proces de restaurare
21:40, duminică, 2 iunie, 2019 | Cuvinte-cheie: manastirea ciuflea, pictura manastirii ciuflea
Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău, intră într-un nou proces de restaurare. Slujitorii lăcaşului spun că picturile murale, realizate în perioada interbelică, sunt într-o stare deplorabilă şi trebuie restabilite.
Din 1933, când iconarul Irineu Protcenco a pictat interiorul mănăstirii, au avut loc doar două restaurări. Astăzi, din cauza umezelii o bună parte din picturi s-au deteriorat.
„În acest moment ar trebui să intervenim să facem lucrări de probă la ceea ce s-a păstrat în original. După aceea vedem cum mergem mai departe”, a spus MANOLE BRIHUNEŢ, preşedintele Sectorului Sinodal Arhitectura şi Pictura.
Este în plin proces de restaurare şi Altarul bisericii.
„Pictura s-a executat aşa cum o vedeţi în spaţiul b isericii, am ţinut de acelaşi stil academic, realist. Este pictură în ulei. Desenul este executat în temperă”, a spus Nicolae Malancuş, pictor iconograf.
Mănăstirea Ciuflea este un monument de arhitectură de importanță națională.
„Avem aceste valori de artă, picturi murale care cu siguranţă ceea ce vedem noi trebuie restaurat. Sper eu ca lucrarea pe care o să o începeţi va fi una exemplu, unde vor fi implicaţi cei mai buni specialişti cu dreptul de intervenţie la monumentele istorice”, a spus ION ŞTEFĂNIŢĂ, director Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.
„Dacă înaintaşii noştri în timpuri mai grele au găsit posibilităţi şi mijloace să o construiască, să o zidească şi să ne-o transmită nouă, cu atât mai mult noi suntem datori să păstrăm şi să transmitem mai departe”, a spus Nicolae Roşca, administrator Mănăstirea „Ciuflea” din Capitală.
„Comunitatea trebuie să ajute. Biserica aceasta este construită de fraţii Ciuflea care cândva au venit din Grecia în general pe jos, desculţi fugind din războiul balcanic şi ei au putut să construiască biserica. Înseamnă că noi trebuie să o păstrăm.”
„Noi tot ajutăm. Suntem pentru a ajuta. Dacă nu o să ajutăm căsuţa cerească unde o să ne ducem să ne rugăm.”
Picturile urmează să fie restabilite pe o suprafaţă de 1600 de metri pătraţi. Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău a fost construită de fraţii Teodor şi Anastasie Ciufle în anul 1858. Lăcaşul se află în subordinea Mitropoliei Moldovei.
Sursa: www.publika.md