Unui bărbat care nu se înțelegea cu soția
9:30, luni, 10 octombrie, 2022 | Cuvinte-cheie: familie, jertfa, neînțelegere, Părintele Calistrat, respectul față de femeie, sfaturi duhovnicești, sfaturi pentru soti
„Familia este altarul vieții, bărbatul este sacerdotul familiei, femeia este limanul liniștit al bărbatului”. (Sf.Ioan Gură de Aur).
– Cum trebuie să fie, un bărbat, un soț și un tată adevărat ???
– A zis Domnul Dumnezeu:
„Nu-i bine să fie omul singur pe pământ, să-i facem ajutor potrivit pentru el”.(Facere).
– Se mai plâng unii soți:
„Părinte nu pot să scot o vorbă în casă, pentru că soția hotărăște tot, numai cum vrea ea.
– Eu îl întreb:
— Dar administrativ, comandă bine casa?
A recunoscut, că da!
– Atunci ce este cu orgoliul tău hrănit din vanitate și frustrare?
– Taci, ascultă și mergi înainte!
– Dacă radiografiem societatea modernă, oare ce găsim?
– Câte mame nu își cresc singure copiii?
– Ele îi duc la școală, fac și serviciu, plătesc și întreținere, fac toate ale casei, ore suplimentare de serviciu, și spre rușinea mea, care nu fac o muncă atât de grea, îmi mai spune câte o mamă:
„Părinte, să știți că mai am și patru ore suplimentare la cineva, ca să-mi ajungă banii pentru copii și casă”.
– Ei fraților, ce să-i mai reproșezi unei asemenea mame?
– Efectiv stai de vorbă cu o mamă mai mult decât vrednică, cu o martiră, asemenea sfinților, este ușor de dat cu părerea, dar a crește și educa un copil nu-i așa ușor.
– Tocmai aici ar trebui și bărbații să învețe din această jertfă a mamelor, pentru că bărbații au și ei talentul lor și tabietele lor prin virtutea că ei bărbății bat cu pumnul în masă.
– Bărbatul vine de la serviciu și gata trebuie servit, trebuie așteptat, trebuie spusă o vorbă bună, pusă masa, dar se întreabă, dacă cel care o așează, nu este tot la fel de obosit, tot după opt ore de muncă?
– Atunci unde-i compensația de iubire, dragoste, respect, prețuire față de soția ta, care dublează cantitatea de muncă, pentru binele familiei, să nu apară disensiuni și probleme ???
– Am spus unui bărbat care nu se înțelegea cu soția, motivând diverse disensiuni:
– Părinte, îmi dați o soluție ca să îmi restabilesc liniștea în casă, este mereu scandal între noi, ce să fac?
– Orice gest bun face soția, să îi spui mulțumesc, îi vorbești blând, pe ton cald și cu respect, la un moment dat totul va fi bine.
– Când presiunea psihică crește, femeia devine pragmatică, se simte folosită și reacționează irascibil și vulnerabil.
– Se simte pe post de servitoare, pe post de sclavă, de menajeră, tu ce crezi, este normal așa, față de soția ta?
-Trebuie să apară echilibrul acela prin care să se compenseze munca administrativă a casei cu rasplata sentimentelor de iubire, tandrețe și gesturi sufletești frumoase.
– Atunci soția se jertfește și cu mai multă dragoste și cu mai cu râvnă.
– Este un adevăr crud, trăim epoca matriarhatului, nu-i motiv de bucurie, dar nici de rușine să ascundem acest fenomen social în masă.
– Dacă ne uităm în societate, vedem familia monoparentală, unde femeia are copilul ei, soțul i-a plecat de mult cine știe în ce povești de dor și în ce povești de taină umblă el, iar ea totuși, ține familia.
– Mama rămâne mamă, este gospodină, se urcă în mașină își face piața, duce copilul la școală, la antrenament, la înot, la tot ce fac copii in curicula lor, plus că își ține serviciul și gospodăria, așa la ca la carte, clipă de clipă și ceas de ceas.
– Câți bărbați pot face așa ???”
Părintele Calistrat Chifan