Vita-de-vie, chip al lui Hristos - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Vita-de-vie, chip al lui Hristos

Biserica Ortodoxa marturiseste neintrerupt faptul ca fara Hristos nu putem face nimic, caci din El si prin El avem viata. Pentru aceasta, fara o autentica vietuire in Hristos, omul moare inca viu fiind. Acest lucru a fost spus de Insusi Mantuitorul Iisus Hristos, zicand:

„Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane intru Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic. Daca cineva nu ramane in Mine se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si ard. Daca ramaneti intru Mine si cuvintele Mele raman in voi, cereti ceea ce voiti si se va da voua” (Ioan 15, 4-7).

Vita-de-vie, chip al lui Hristos

Vita-de-vie este chip al lui Hristos, precum mladitele avand viata numai atata timp cat sunt altoite pe tulpina vitei-de-vie, tot asa, crestinii avand viata in ei numai atata vreme cat duc o autentica viata in Hristos, impartasindu-se direct din El.

Aceasta planta nu este aleasa la intamplare de Hristos, ci cu multa intelegere, vita-de-vie neputand ajunge la maturitate si la rodire de una singura, nefiind ajutata din afara. Astfel, daca aceasta planta nu este ingrijita de mana omului si nu este ajutata nici macar de un arac sau de un copac, pe care sa se catare, ea nu poate da rodul ei.

Precum vita-de-vie are nevoie sa fie taiata la vreme, tunsa si legata, spre a da rodul ei, tot asa si omul are nevoie sa fie indreptat, cand greseste, spre a putea rodi vesnic. La randul ei, orice roada duhovniceasca este conditionata de pastrarea dreptei credinte si a unei continue hraniri din Hristos.

Pentru minunatul ei inteles, vita-de-vie a fost imbratisata imediat de catre zugravii bisericesti, atat ca element decorativ, frunzele si mladitele acesteia impodobind marginile icoanelor si ale boltilor bisericesti, cat si ca icoana in sine, intruchipandu-l pe Iisus Hristos.

Vita-de-vie apare si in icoanele care infatiseaza arborele genealogic al lui Iesei, al lui Avraam sau al vreunui ctitor de seama. De asemenea, vita-de-vie apare si pe multe dintre catapetesmele vechilor biserici, mladitele acesteia imbratisand icoanele imparatesti, pe ale Sfintilor Apostoli si pe ale celorlalti sfinti.

Cu toate acestea, cea mai de seama reprezentare a acestei plante-simbol ramane aceea in care Hristos este infatisat ca tulpina, iar Sfintii Apostoli sunt reprezentati ca mladite. Dionisie din Furna, in renumita sa carte de erminie a picturii bizantine, afirma urmatoarele: „Hristos, binecuvantand cu amandoua mainile si avand la piept Evanghelia, zice: Eu sunt vita, voi sunteti mladitele! Si dintr-Insul iesind ramuri de vita, incolacite, si apostolii printre ele.”

Vita-de-vie, chip al Euharistiei

O alta reprezentare iconografica in care apare vita-de-vie este cea care sta in legatura directa cu jertfa mantuitoare, drept pentru care ea si apare zugravita mai ales in Sfantul Altar, in zona Proscomidiarului. Intalnita numai in iconografia romaneasca, mai ales in vechile biserici din Maramures, Oltenia si Muntenia, precum si pe unele vechi manuscrise si icoane pe sticla, aceasta reprezentare este una cu totul aparte.

Mantuitorul Iisus Hristos sta asezat pe un tron (mormant), in fata Sfintei Cruci, care are de-o parte si de alta sulita si trestia cu buretele; trupul Sau este infatisat ca in momentul rastignirii, avand numai un acoperamant in jurul coapselor; o coarda de vita-de-vie, incarcata de frunze si struguri, odrasleste din coasta strapunsa de sulita a lui Hristos, urca deasupra, se rasuceste in jurul Crucii si coboara cu varful in jos; Iisus tine in mana un ciorchine mare, pe care il stoarce intr-un potir.

Se crede ca aceasta reprezentare iconografica inedita este intemeiata pe una dintre rugaciunile euharistice, pe care preotul o rosteste in cadrul Sfintei Liturghii, in timpul cantarii haruvimice, zicand: „Tu esti Cel ce aduci si Cel ce Te aduci, Hristoase Dumnezeule…”

Teodor Danalache, crestinortodox.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com