Sfântul Nicolae îi serveşte pe oameni cu bunătăţi - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sfântul Nicolae îi serveşte pe oameni cu bunătăţi

8:27, sâmbătă, 19 decembrie, 2020 |

De azi încep sărbătorile: sfânta Varvara gătește mâncare, sfântul Sava coace pâine, iar Sfântul Nicolae îi servește pe oameni cu bunătăți.

Îmi dă telefon azi, mama cu noapte-n cap:

– Auzi, Marina, ce de azi încep sărbătorile?

– Care sărbători, mamă?

-D-apoi azi nu-i sfânta Varvara, mâine Sfântul Sava şi sâmbătă Sfântul Nicolae?

– Apoi sâmbătă este sărbătoare mare, dar azi şi mâine sunt cu negru în calendar.

-Ia lasă tu cu calendarul tău. Eu ştiu că bunic-ta nu-mi dădea voie să spăl în aceste zile şi îmi zicea că aceşti sfinți sunt ocrotitori de boli şi trebuie cinstiți cum se cuvine.

– Ei, dacă zicea bunica, o fi, că ea ştia rânduiala bisericească. Caut informație şi aflu că muceniţa Varvara este una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Ziua de 17 decembrie în care este prăznuită este considerată deosebit de periculoasă şi este respectată cu sfinţenie de credincioşi. Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece în scrierile teologice se vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei. Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. În credinţa populară, se crede că Sfânta Varvara este şi protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar, dacă ziua sa este cinstită cum se cuvine. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 18 decembrie şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 19 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine, iar Sfântul Nicolae îi serveşte pe oameni cu bunătăţi.

Marina Vîlcu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com