Perla colecţiei digitale a Bibliotecii Cambridge manuscrisul biblic Nash Papyrus disponibil online - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Perla colecţiei digitale a Bibliotecii Cambridge manuscrisul biblic Nash Papyrus disponibil online

17:19, miercuri, 2 ianuarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , ,

Biblioteca Digitală Cambridge şi-a îmbogăţit colecţia cu mii de pagini din texte religioase foarte vechi, cele mai multe dintre acestea fiind scrise, în original, pe papirusuri extrem de fragile, inclusiv o copie fidelă a unui manuscris vechi de 2000 de ani ce cuprinde cele 10 porunci biblice.

Nash Papyrus, care datează din secolul al doilea epoca creştină, în 1898 a fost descoperit în Egipt, prima descriere a manuscrisului a fost publicat în 1903. Nash Papyrus este considerat cel mai vechi manuscris evreiesc până la deschiderea în 1947 a Sulurile de la Marea Moartă, de asemenea, cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moartă: cel mai vechi dintre aceste manuscrise datează, potrivit unor surse, din sec. III-V înainte de era creştină.

Înainte de descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă în 1947, Papirusul Nash, aşa cum este cunoscut, a reprezentat cea mai veche scriere ce conţinea texte din Vechiul Testament, fiind botezat după egiptologul Walter Llewellyn Nash, descoperitorul său din 1902. Vechi de circa 2000 de ani, Papirusul Nash, astăzi perla colecţiei digitale de la Cambridge, conţine inclusiv cele 10 porunci biblice.

”Din cauza vârstei şi a delicateţii manuscriselor antice, este imposibil pentru public să le poată răsfoi. Astăzi, graţie eforturilor cercetătorilor, absolut oricine se poate conecta la internet poate cerceta, în detaliu, oricare dintre aceste scrieri”, afirmă Anne Jarvis, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiect.

Alături de Papirusul Nash, cei interesaţi pot studia o copie a Noului Testament, aşa-numitul Codex Bezae, datând din secolul a IV-lea d.Hr., manuscris ce conţine toate cele patru evanghelii, deşi doar Evanghelia după Luca este completă. De asemenea, biblioteca digitală conţine şi câteva mii de texte medievale iudaice, mai multe copii ale unora dintre cele mai vechi scrieri din Coran, precum şi manuscrise în sanscrită, acoperind majoritatea tradiţiilor religioase din sudul Asiei (Puteţi accesa site-ul bibliotecii digitale pe adresa http:/cudl.lib.cam.ac.uk/).

Contact Form Powered By : XYZScripts.com