Legile ucrainene nu acordă autorităților dreptul de a interzice Biserica Ortodoxă din Ucraina - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Legile ucrainene nu acordă autorităților dreptul de a interzice Biserica Ortodoxă din Ucraina

22:15, marți, 10 mai, 2022 |

Orice decizie privind interzicerea activităților comunităților religioase ale BOUkr sau obligarea lor la „transferul” la așa numita BOaU este ilegală.

Departamentul Juridic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a publicat o declarație privind deciziile ilegale ale autorităților locale în ceea ce privește interzicerea activităților comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina au avut loc cazuri frecvente de decizii ilegale ale autorităților locale privind interzicerea sau restricționarea activității comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene în limitele lor administrativ-teritoriale, precum și cereri de schimbare a subordonării în favoarea asociației religioase nou formate BOaU”, se arată în comunicat.

În conformitate cu articolul 19 al Constituției Ucrainei, „autoritățile de stat, autoritățile locale și funcționarii acestora trebuie să acționeze numai în limitele împuternicirilor și în modul prevăzut de Constituția și legile Ucrainei”.

Departamentul Juridic afirmă că nici o lege sau act juridic al Ucrainei nu acordă administrațiilor locale dreptul de a interzice sau de a interveni în activitățile organizațiilor religioase, chiar și în timpul funcționării legii marțiale. Iar cererea funcționarilor și autorităților locale de a schimba subordonarea comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene în jurisdicția Bisericii Ortodoxe a Ucrainei recent creată este o intervenție brutală în viața internă a comunităților religioase, ceea ce contrazice Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția Ucrainei, deoarece „Biserica și organizațiile religioase din Ucraina sunt separate de stat” (articolul 35 din Constituția Ucrainei).

Astfel, deciziile privind interzicerea activităților comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene sau obligarea loc să se „transfere” în subordinea BOaU sunt ilegale și nu au forță juridică.

„În prima zi a războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a susținut integritatea teritorială și independența Ucrainei și, de asemenea, oferă asistență apărătorilor și persoanelor refugiate. În același timp, atragem atenția dumneavoastră asupra faptului că credincioșii care aparțin comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt cetățeni ai Ucrainei, ei s-au născut și trăiesc pe acest pământ. Prin urmare, să le interziceți să mărturisească și să se roage în credința în care s-au născut și au murit strămoșii lor, este o crimă atât în ​​fața lui Dumnezeu, cât și în fața legii”, citim în comunicat.

Departamentul Juridic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene subliniază că astfel de decizii ale autorităților locale privind interzicerea activităților comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene încalcă unitatea societății, o împart pe motiv religios și denotă semne de activități subversive, pentru care este prevăzută răpundere legală:

„În acest sens, îndemnăm autoritățile locale să nu încalce legile Ucrainei, să nu interzică și să nu restricționeze activitățile credincioșilor și comunităților religioase ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene în dreptul la libertatea religioasă, iar organele de aplicare a legii să reacționeze la astfel de încălcări în modul corespunzător, cu imparțialitate”.

Anterior, UJO a publicat o declarație a Departamentului juridic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene conform căreia interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene va dezbina oamenii în interiorul Ucrainei.

Sursa: https://spzh.news/ro/

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com