Slujire arhierască în duminica a VII-a după Paști la Mănăstirea Curchi
14:57, duminică, 5 iunie, 2022 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
„Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.” (In. 17,9)
În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi. În timpul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Iliric Iutiş.
În această duminică, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic. Acest sinod a avut loc la Niceea în anul 325 d. Hr. și a instituit regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ulterioare. A abordat în primul rând problema arianismului, stabilind o primă formă a Crezului și o primă regulă pentru calcularea datei Paștilor.
Textul Evangheliei rânduit pentru această duminică prezintă „Rugăciune arhierească a lui Iisus” (In 17, 1-13), care reprezintă „confesiunea” pe care Hristos o face despre Sine înainte de Pătimirea Sa. Motivul pentru care Hristos Se prezintă pe Sine și pe Tatăl este proclamarea, revelarea și intrarea omului în viața veșnică: „Aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care l-ai trimis” (Ioan 17, 3). În Grădina Ghetsimani Mântuitorul s-a rugat pentru noi toţi, toți acei care vom dori să-L urmăm. În vreme ce oamenii Îi pregăteau paharul suferinței, sudorii și sângelui, El S-a rugat ca Tatăl Său să le dea oamenilor viața veșnică. S-a rugat pentru unitatea noastră, pentru unitatea noastră cu El și unitatea cu Dumnezeu-Tatăl.
În cuvântul adresat către cei prezenți PS Siluan a evidențiat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic.
“Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi I-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi,” – prin această rugăciune pe care Mântuitorul o înalță înainte de pătimirea Sa, ne îndeamnă la unitatea credinței și a Bisericii Sale. Despre această unitate ne vorbesc și Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, care au depus mari eforturi ca să asigure unitatea Bisericii în adevărul și exactitatea dogmei, l-au combătut pe Arie și ne-au dăruit primele șapte articole ale Crezului. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, urmând exemplul Sfinților Părinți, amintiți astăzi, să fim și noi mărturisitori ai învățăturii Sfinte ai Bisericii, pentru care și-au dat viața atâția mucenici de peste veacuri!” a menționat Preasfinția Sa.
Fie ca rugăciunile Sfinţilor Părinţi de la Primul Sinod Ecumenic (…) să ne ajute pe fiecare dintre noi, iar noi în această lume să apărem ca biruitori asupra oricărui păcat, asupra oricărei morţi, asupra oricărui diavol. Şi astfel, cu rugăciunile lor, să dobândim viaţa veşnică”. (Cuv. Iustin Popovici).
Sursa: https://manastireacurchi.md/