Foști miniștri de externe și ambasadori se solidarizează cu Pasat în procesul contra ex-ministrului Stratan // DOC
10:48, marți, 20 septembrie, 2022 |
Solidarizare fără precedent în mediul diplomatic din R. Moldova. Foști conducători ai MAEIE și angajați ai acestei instituții, precum și ambasadori moldoveni, au semnat recent o declarație comună prin care condamnă acțiunile ex-ministrului de Externe Andrei Stratan din 3 martie 2006. Amintim că Stratan a solicitat atunci misiunilor diplomatice moldovenești, printr-o „scrisoare secretă”, să informeze autoritățile străine că fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat, s-ar face vinovat de comercializarea a 21 de avioane MIG-29 către SUA, în 1997.
Cei 15 semnatari ai declarației, exponenți ai diferitor guvernări, inclusiv ai regimului Voronin, își exprimă regretul în legătură cu faptul că academicianul Pasat a fost nevoit să-l atace în judecată pe Andrei Stratan, cu scopul de a-și apăra onoarea, demnitatea și reputația profesională.
Acest lucru se întâmplă atât de târziu, fiindcă „scrisoarea secretă” a lui Stratan a fost desecretizată de către o comisie guvernamentală specială nu demult, mai exact peste 16 ani de la emiterea sa.
„Neavând intenția de a influența în vreun fel eventuala decizie judecătorească și modul de examinare a acestui caz, nu putem să fim indiferenți și să facem abstracție de caracterul ilegal, în opinia noastră, al scrisorii ministrului de externe Andrei Stratan, prin care se încalcă nu numai principiul constituțional al prezumției de nevinovăție, dar și normele și regulile activității diplomatice. În instrucțiunea sa, cu mențiunea „confidențial”, MAEIE ordona șefilor misiunilor diplomatice din străinătate ale R. Moldova să aducă la cunoștință (conducătorilor statelor de acreditare a misiunilor) poziția oficială, exprimată în documentul anexat, urmând ca în acest scop să solicite audiențe speciale cu persoanele oficiale de rang înalt din Ministerul Afacerilor Externe sau/și din cancelariile prim-ministrilor și administrațiilor conducătorilor de stat, din țările în care sunt acreditate aceste misiuni, și să informeze personal ministrul despre rezultatul acestor întrevederi, respectându-se cu strictețe regimul de secretizare”, se menționează în declarație.
„Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru urmărirea penală ilegală a dlui Pasat”
Autorii consideră că Stratan a putut expedia o astfel de misivă doar ca urmare a unor indicații din partea lui Voronin, care ar fi fost cel mai interesat de condamnarea fostului ministru al Apărării. Potrivit lor, persoanele vinovate de această stare de lucruri ar trebui pedepsite, pentru a nu fi creat un precedent de răfuială politică la îndemâna altor funcționari publici. Mai ales că „scrisoarea secretă” a lui Stratan a fost expediată în momentul în care sentința de condamnare a lui Pasat nu era definitivă, iar ulterior acesta a fost achitat.
„În dosarul despre „vânzarea ilegală” a avioanelor de vânătoare către SUA, Valeriu Pasat a fost condamnat la 10 ani de detenție, dar acest dosar penal și altele, nu au avut sorți de izbândă, fiind bazate pe fapte false. Ca urmare, lui Valeriu Pasat i s-a dat câștig de cauză în instanțele naționale, el câștigând, de asemenea, și dosarul inițiat împotriva R. Moldova la CtEDO. Procuratura Generală i-a exprimat scuzele sale oficiale, Guvernul și-a recunoscut greșelile. Cu toate acestea, până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru urmărirea penală ilegală a dlui Pasat”, subliniază semnatarii declarației.
După ce, în anii trecuți, în apărarea academicianului Pasat s-au pronunțat Consiliul Europei și Departamentul de Stat al SUA, autorii declarației consideră că astăzi, când R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE, Extrenele de la Chișinău ar trebui să condamne și ele acțiunile ex-ministrului Stratan.
„Ar fi absolut corect ca MAEIE să-și recunoască greșeala din istoria sa, în cazul scrisorii diplomatice inițiate de unul dintre foștii săi conducători în cazul așa-zisului „dosar Pasat” și să șteargă această pată umilitoare ce umbrește autoritatea instituției. (…) Reinstaurarea definitivă a dreptății în raport cu Valeriu Pasat ar servi drept o confirmare suplimentară a transformărilor reale din justiția noastră acum când suntem în proces asumat de integrarea europeană”, se mai arată în textul citat.
Printre semnatarii declarației se numără și demnitari comunuști
Semnatarii declarației sunt patru foștri miniștri de Externe: Nicolae Țîu (1990-1993), Mihai Popov (1994-1997), Nicolae Tăbăcaru (1997-2000) și Nicolae Dudău (2001-2004), precum și viceministrul Vitalie Slonovschi (2002-2004), judecătorii constituționali Nicolae Osmochescu (prim-viceministru de Externe în 1990-1992 şi 1994-1995) și Aurel Băieșu (ambasador în Italia în 2012-2013), foștii ambasadori: Lidia Guțu, Ion Căpățână, Iulian Fruntașu, Iurie Reniță, Igor Munteanu, Anatol Țăranu, Vasile Sturza, dar și Tudor Goia, ex-şeful Direcţiei Integrare Europeană a ministerului.
Pasat: „Mă mir că guvernările de la noi nu au condamnat fărădelegile comuniștilor lui Voronin”
Menționăm că, în 2009, Valeriu Pasat a fost achitat pe toate capetele de acuzare în dosarele instrumentate pe timpul regimului Voronin cu privire la vânzarea ilegală a avioanelor de vânătoare și a armamentului din dotarea forțelor armate ale R. Moldova. Ulterior, și Curtea de la Strasbourg i-a făcut dreptate. Astăzi, Pasat se arată plăcut surprins de această declarație și le mulțumește mult semnatarilor.
„Din 1989, mă ocup cu cercetarea calvarului prin care a trecut poporul nostru în anii ‘40-‘50, când sute de mii de oameni au suferit pe nedrept de la sistemul sovietic, condus de partidul comunist. Destinul a hotărât să trec și eu prin același calvar, fiind condamnat de un alt partid comunist în 2005. Recunosc că numai atunci am putut înțelege suferințele oamenilor care au așteptat zeci de ani pentru a fi reabilitați. Eu am fost reabilitat de CtEDO, dar mă mir că guvernările de la noi nu au condamnat fărădelegile comuniștilor lui Voronin. Le rămân recunoscător autorilor acestei declarații, care au încercat în acest mod să spele imaginea pătată a R. Moldova din timpul acelei guvernări de tristă faimă”, a declarat Pasat pentru Jurnal.md.
Numai Stratan nu știe nimic…
Valeriu Pasat l-a acționat în judecată pe Andrei Stratan acum trei luni, solicitându-i să-și ceară scuze pentru că, acum 16 ani, l-a supus defăimării în fața comunității internaționale. Deocamdată nu a avut loc nicio ședință de judecată din motivul că Stratan nu se prezintă în fața instanței. Solicitat anterior de Jurnal.md, acesta ne-a spus că nu știa nimic despre procesul respectiv. Totodată, fostul ministru de Externe a menționat că nu-și amintește cine i-a dat indicații să trimită ambasadorilor moldoveni „scrisoarea secretă” din 3 martie 2006.
„Nu mai știu. Probabil precis că la baza scrisorilor MAE au parvenit unele materiale de la alte instanțe. Sau de la procuratură, sau de la Consiliul Suprem al Securității. Asta nu-i prerogativa MAE. N-a putut MAE să pregătească o scrisoare în adresa șefilor misiunilor diplomatice, nebazându-se pe ceva”, a precizat Stratan.
Dosarul civil Pasat versus Stratan se află în gestiunea judecătoarei Alina Brăgaru de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Următoarea ședință este programată pentru data de 24 octombrie.
Sursa: jurnal.md