Rețetă pentru colivă - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Rețetă pentru colivă

4:01, sâmbătă, 5 noiembrie, 2022 |

Pentru cinstirea înaintaşilor trecuţi la Domnul, „se face colivă din seminţe de grâu şi din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu”, care „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos.

Rețetă pentru colivă:
Ingrediente: 500 g grau decorticat sau arpacaș, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra (ca sa se acopere coliva), 1 lingurita rasa cu sare, puțină cacao și bomboane, pentru ornat coliva.
Instrucțiuni :
1. Eliminam toate corpurile straine din grau si il spalam in mai multe ape.
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si si-l fierbem cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adăugăm zahărul și fierbem din nou, pînă se leagă. Acum trebuie sa amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dînd gust neplacut colivei.
5. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lasam descoperit, pîna ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider pînă cînd dorim să finisăm coliva.
6. Înlăturăm coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămîie și nucile tăiate fin cu cutitul, pisate sau rîșnite după preferință.
7. În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, pînă se omogenizează.
8. Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decît o coală de hîrtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presăm puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferință și inspirația noastră.
11. Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut. Coliva este bine s-o pregatim în ajunul zilei cînd vrem s-o folosim. Lumînarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hîrtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.
Enter
Contact Form Powered By : XYZScripts.com