Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în Duminica a XXV-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în Duminica a XXV-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

23:28, duminică, 4 decembrie, 2022 | Cuvinte-cheie:

În Duminica a XXV-a după Rusalii, zi în care prăznuim în acest an Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, PS Episcop Siluan de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica de iarnă a mănăstirii Curchi cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”.

 Intrarea în Templu a Fecioarei Maria este cea mai recentă sărbătoare marială, având originea în Ierusalim, pe la sfârșitul secolului al VI-lea, când, pe 21 noiembrie/4 decembrie, s-a făcut sfințirea unei mari Biserici construite de Împăratul Justinian lângă ruinele templului. Praznicul amintește de aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani, de către părinţii săi, Ioachim şi Ana.  Cântările sărbătorii fac adesea trimitere la imaginea Templului, familiarizându-ne cu scopul tainic al prezenței Mariei acolo: ea însăși se pregătea pentru a deveni Templu preacurat al Mântuitorului lumii, realitate confirmată și de una din Sedelnele Utreniei: „Mai înainte de zămislire curată, te-ai sfințit lui Dumnezeu și, născându-te pe pământ, te-ai adus acum Lui dar, plinind făgăduința părintească, și în dumnezeiescul Templu, ceea ce ești dumnezeiască Biserică, cu adevărat din pruncie dăruită fiind, curată, cu făclii luminoase te-ai arătat lăcaș Luminii neapropiate și dumnezeiești”.

Vorbind despre semnificația acestei sărbători, Sfântul Iustin Popovic, ne spune: „De ce prăznuim astăzi acest praznic? De ce să nu rămână Sfânta Fecioară acasă la ea, în loc să o conducă părinții și să o predea la templu ca să crească acolo, ca să trăiască acolo? Aceasta este pentru noi toți o mare taina, taina sfintei educații. Toată taina aceasta ne înfățișează pentru ce este creat omul și ce trebuie să facă din sine, de ce se nasc copii în această lume, cum trebuie să-i educăm. Iată, Sfânta Fecioară Maria a fost educată nouă ani în templu, și însoțită în templu, așa cum se spune în cărțile bisericești, ca să se educe într-un mod sfânt, ca sa dobândească educație sfântă. Și ce înseamnă aceasta? Ca să-și sfințească sufletul, ca să-și sfințească mintea, ca să-și sfințească voia, ca să-și sfințească întreaga ființă. Căci omul de aceea este creat, ca să fie sfânt, căci voia lui Dumnezeu, spune Sfântul Apostol Pavel, este sfințirea noastră. Aceasta vrea Dumnezeu de la noi: ca să ne sfințim, să devenim Sfinți, ca viața noastră să fie sfântă.”

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul Orheiului a adresat un cuvânt de învățătură către cei prezenți, în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic de la Luca 12, 16-21 (Pilda bogatului care i-a rodit țarina). Totodată, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța Sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și faptul că Maica Domnului a fost și rămâne grabnic ajutătoare și miluitoare pentru toți cei care-i cer ajutorul și sprijinul. „Să nu uităm că mereu putem cere mijlocirea Maicii Domnului, care este izbă­vi­toare și rugătoare pentru toată lumea. De asemenea să-i urmăm cât putem exemplul, ca să avem și noi parte de binecuvântarea Domnului nostru Iisus Hristos”, a menționat PS Siluan.

Tu care ai milostivire nemărginită, slobozeşte-ne din toate nevoile pe noi, care îţi cântăm: Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!

Sursa: https://manastireacurchi.md/