Iulian Rusanovschi: „Sovieticii au distrus bisericile, cimitirele și monumentele, fiindcă în prezența lor era greu „să construiești” noul Homo sovieticus” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Iulian Rusanovschi: „Sovieticii au distrus bisericile, cimitirele și monumentele, fiindcă în prezența lor era greu „să construiești” noul Homo sovieticus”

9:01, miercuri, 11 ianuarie, 2023 | Cuvinte-cheie:

„O țară poate fi apărată cu o armată puternică sau cu monumente de care sunt legate mii de inimi”, spune basarabeanul Iulian Rusanovschi. La sfârșitul anului trecut, el a publicat o nouă carte sub genericul „Războiul Monumentelor”.

Dacă prima apariție din serie, publicată în Anul Centenar al Marii Uniri, 2018, se concentra pe istorie, fiind intitulată „Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord, Transnistria din perioada 1918-1944”, actualul volum arată ce s-a realizat în prezent, fiind intitulat „Restabilirea monumentelor românești interbelice din Republica Moldova 2010-2022”.

Iulian Rusanovschi, a răspuns la câteva întrebări în exclusivitate pentru Basilica.ro.


Basilica.ro: De curând v-a apărut un nou volum dedicat monumentelor românești din zona de ocupație sovietică. Ce aduce nou față de cel publicat în 2018?

De la bun început, „Războiul monumentelor” a fost gândit ca o trilogie în culorile tricolorului. Dacă Volumul I oferă informații privitor la monumentele românești interbelice de la est de Prut, Volumul II dezvăluie munca depusă de echipa noastră timp de 12 ani la edificarea și restaurarea primelor 50 de monumente românești în Republica Moldova.

Primul volum al trilogiei. Foto: Arhiva personală

Basilica.ro: De ce ați numit seria „Războiul Monumentelor”? În ce situație s-au găsit acestea după comunism?

Războiul împotriva monumentelor românești a fost început de sovietici în 1940 și 1944, când au distrus cele mai frumoase biserici din estul României, monumentele de for public (statuile Regelui Ferdinand I din Ismail și Chișinău, statuia Generalului Stan Poetas de la Soroca, peste 10 busturi ale Regelui Ferdinand, bustul filantropului Vasile Stroescu etc.), cimitirele militare românești și operele comemorative de război.

Începând cu 2010, am intrat pe linia unei contraofensive a acestui război cultural, în încercarea de a reface patrimoniul cultural românesc dintre Prut și Nistru.

Până acum, am reușit să edificăm și să restabilim 50 de monumente și opere comemorative de război, iar alte șapte monumente sunt în etapa de edificare și obținere a actelor permisive.

De asemenea, după ani de muncă alături de colegii mei, am publicat primul volum al cărții „Războiul Monumentelor”, care a fost donat bibliotecilor din Republica Moldova și Nordul Bucovinei, pentru ca romanii de aici sa își redescopere trecutul glorios și sa fie demni că sunt români.

Basilica.ro: Urmează și alte apariții din această serie?   

Având in vedere faptul ca Volumul I s-a epuizat, ne dorim foarte mult sa tipărim ediția a doua revizuită și completată cu alte informații noi despre monumentele a căror existență nu ne era cunoscută în 2018.

Actualul volum are pe copertă imaginea proiectului de statuie a Reginei Maria, ce urmează a fi amplasată în curtea Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, școală care a purtat cândva numele suveranei. Foto: Arhiva personală

De asemenea, vă dezvăluim în premieră că lucrăm la al treilea volum, care va redescoperi pentru publicul larg documente și fotografii ale cimitirelor românești din cele două Războaie Mondiale și operele comemorative de război refăcute de Asociația Monumentum. De asemenea, acțiunile noastre pot fi urmărite pe pagina web Monumentum.md.

Basilica.ro: De ce este atât de important să restaurăm și să păstrăm monumentele de for public – și cu atât mai mult pe cele din Basarabia și Bucovina de Nord?

Monumentele sunt locuri de memorie și pietre de poticnire în calea uitării. Monumentele sunt izvoare vii ale istoriei și au menirea să sprijine mișcarea de redeșteptare națională. O țară poate fi apărată cu o armată puternică sau cu monumente de care sunt legate mii de inimi.

Tocmai de aceea sovieticii au distrus bisericile, cimitirele și monumentele, fiindcă în prezența lor era greu „să construiești” noul Homo sovieticus.

Iulian Rusanovschi și sculptorul Veaceslav Jiglițchi, după restaurarea monumentului funerar al Preotului Alexandru Cristea, cel care a compus melodia Imnului de stat al Rep. Moldova, „Limba noastră cea română”. Sursa foto: Jurnal.md

În estul României (Nordul Bucovinei, R. Moldova și sudul Basarabiei), aceste inițiative vin să subscrie la eforturile de conservare a identității naționale și de afirmare a istoriei autentice.

Pentru a înțelege care este calea noastră de propășire ca Neam, este necesar sa știm de unde (pro)venim? Cu alte cuvinte, prin aceste monumente încărcăm să îndepărtăm vălul uitării și al indiferenței noastre față de trecut și să conturăm o direcție care să ducă spre realizarea idealului național suprem: Unitatea creștină și națională. Așa să ne ajute Dumnezeu!


Avocat de profesie, Iulian Rusanovschi a devenit cunoscut atât în Republica Moldova, cât și în România, pentru misiunea de reconstituire și reabilitare a monumentelor dedicate unității neamului românesc dintre Prut și Nistru care au fost distruse aproape în totalitate în timpul ocupației sovietice.

Misiunea aceasta este realizată prin intermediul Asociației Obștești Monumentum și i-a adus fondatorului acesteia, Iulian Rusanovschi, fost lider ASCOR Chișinău, o distincție acordată de Mitropolitul Petru al Basarabiei și una acordată de Patriarhul Daniel.

Iulian Rusanovschi a depus flori la inaugurarea monumentului dedicat eroilor de la Otaci, în noiembrie 2022. Sursa foto: Asociația Monumentum.

Actualul volum a fost editat și tipărit în cadrul unui proiect derulat de Asociația Bibliotecarilor Bucovinei . Proiectul, intitulat  „Tabere de istorie și limbă română în nordul Bucovinei”, a beneficiat de susținerea financiară a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com