Prăznuirea Sfântului Serafim de Sarov, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Mănăstirea Curchi
14:25, duminică, 15 ianuarie, 2023 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
„Zice Domnul: „Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie”. Adevărata pocăinţă nu înseamnă doar a te căi pentru păcatele făptuite, ci a-ţi întoarce desăvârşit sufletul propriu de la întuneric la lumină, de la pământ la cer, de la sine la Dumnezeu. Pocăinţa fără această întoarcere desăvârşită nu este altceva decât o joacă cu Dumnezeu şi cu sufletul propriu.” (Sfântul Nicolae Velimirovici)
În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.
Praznicele mari sunt anticipate și urmate de Duminici care le încadrează. Duminica dinaintea Botezului Domnului vine cu un mesaj, vine cu un mesaj care ne invită la pocaință. Tema pusa in discutie de Evanghelia acestei Duminici este legata de marele eveniment al Botezului Domnului. După Botez urmează începutul activității publice a Mântuitorului Hristos. Din aceste rațiuni, sunt legate Evanghelia de astăzi și evenimentul Botezului.
„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!” – a reperezentat esenţa propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, despre care ne vorbește evanghelia din această Duminică.
Ce repezintă însă adevărata pocăință? Ne explică Sfântul Ignatie Briancianinov : „Să ne pocăim nu numai cu gura; să dovedim pocăinţa noastră nu doar prin câteva lacrimi vremelnice, nu doar luând parte de ochii oamenilor la slujbele Bisericii, împlinind rânduielile bisericeşti din afară – lucru cu care se mulţumeau fariseii. Să aducem împreună cu lacrimile, cu evlavia cea din afară, şi roadă vrednică de pocăinţă: să ne schimbăm viaţa păcătoasă cu o viaţă evanghelică…. Cunoştea Dumnezeu neputinţa oamenilor, ştia că ei şi după botez vor cădea în păcat: din această pricină, a rânduit în Biserică Taina Pocăinţei, prin care se curăţă păcatele săvârşite după botez. Pocăinţa trebuie să însoţească credinţa în Hristos, să premeargă botezului în Hristos; iar după botez, ea îndreaptă încălcarea, de către cel ce a crezut în Hristos şi s-a botezat în Hristos, a îndatoririlor sale.”
“Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împaratia Cerurilor!” sunt cuvintele cu care atât Înaintemergătorul Domnului, cât și Mantuitorul Hristos Însuși și-au început propovăduirea în lume. Sunt cuvinte care și astăzi răsună cu aceeași forță pentru aceia dintre noi care mai caută Calea, Adevărul și Viața.
Sursa: https://manastireacurchi.md/