Festivalul-concurs raional al cântecului popular pascal cu genericul „Hristos a Înviat!”, ediția a XV-a, desfășurat în s. Lalova, r. Rezina
10:36, sâmbătă, 22 aprilie, 2023 |
Ploaia din dimineața zilei de 19 aprilie n-a fost capabilă să ne zădărnicească planul – din curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sârcova, unde era preconizată desfășurarea celei de-a doua părți a Festivalului-concurs raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat!”, am mers în sala de spectacole a Casei de cultură din localitate.
Manifestarea culturală a fost binecuvântată și inaugurată de un sobor de preoți din teritoriul raionului, care au interpretat Imnul praznicului pascal: „Hristos a Înviat din morți/ Cu moartea pre moarte călcând/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le”. După aceasta, cuvinte de bine în adresa Festivalului și celor care au trudit la desfășurarea lui a rostit părintele Ghenadie Boldișor, secretarul Blagociniei Rezina.
Și la Sârcova, evoluările formațiilor folclorice au fost însoțite de
o splendidă expoziție de produse de panificație pascale.
La sărbătoarea cântecului popular pascal ne-au onorat cu prezența oaspeți pe potriva evenimentului: Valentin Rotari, vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridico-sociale; Iulia Popa, șeful Secției Cultură; părintele Ion Cușnir, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sârcova; Ivan Tcaci, primarul de Sârcova.
Fiind invitați la microfon, rând pe rând, fiecare dintre dumnealor a felicitat asistența cu prilejul sărbătorilor pascale, apreciind munca oamenilor de cultură din raion și, bineînțeles, dorindu-le succese pe scena Festivalului. Clipe de adevărată revelație au trăit toți spectatorii, or, evoluările colectivelor artistice au fost, în majoritatea lor, de zile mari. Total, ne-am bucurat de prezența a 21 de colective artistice din teritoriul raionului, inclusiv 4 de copii.
În urma audierii prestanței tuturor participanților, membrii juriului (Valentin Rotari, vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridico-sociale, președintele juriului; Iulia Popa, șeful Secției Cultură Rezina; Aculina Popa, specialist principal, Secția Cultură; Mihai Todei, cunoscut om de cultură din raion, care preț de câteva decenii a stat la cârma Școlii de Muzică pentru Copii din Rezina; părintele Serghei Botnari, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși) au desemnat învingătorii. Astfel, de mențiuni și premii a câte 400 de lei s-au învrednicit membrii următoarelor formații folclorice: Formația folclorică „Izvorașul” din satul Lipceni, conducător – Zinaida Vislovschi; Formația folclorică „Valea Nistrului” din satul Tarasova, conducător – Tatiana Pascaru; Formația folclorică „Muguraș” din satul Stohnaia, conducător – Valeriu Mircea; Formația folclorică „Nistreanca” din satul Boșernița, conducător – Natalia Jieri; Formația folclorică „Nistrencile” din satul Saharna, conducător – Mihail Herari.
Premii speciale, diplome și câte 450 de lei și au primit: Formația folclorică „Sălcioara” din satul Solonceni, conducător – Vasilița David; Formația folclorică „Pădureanca” din satul Țahnăuți, conducător – Serghei Grosu, și Formația folclorică „Țărăncuța” din satul Peciște, conducător – Alexandru Stati.
Pe locul III s-au clasat: Formația folclorică „Busuiocul” din satul Țareuca, conducător – Ana Burduja; Formația folclorică „Leana” din satul Ciorna, conducător – Svetlana Oncea; Formația folclorică „Piscăreșteanca” din satul Piscărești, conducător – Mariana Susan. Toți ei au primit diplome și premii a câte 600 de lei.
Locul II, diplome respective și premii de 650 de lei fiecare au plecat către următoarele colective: Formația folclorică „Ciocârlia” din satul Ignăței, conducător – Violeta Pistrui; Formația folclorică „Speranța” din satul Păpăuți, conducător – Rodica Medvețchi; Formația folclorică „Lozioara” din satul Sârcova, conducător – Inna Corcescu.
Locul I, diplomă și câte un premiu de 700 de lei le-au fost oferite membrilor Formației folclorice „Haiducii”, PRC „N. Lupov”, conducător – Maxim Frunza, și Formației folclorice „Comoara satului” din satul Mateuți, conducător – Tatiana Cazac.
Premiul Mare, însoțit de diplomă și 750 de lei, a plecat la Meșeni, către colectivul, care a constituit adevărata revelație a ediției din anul curent a festivalului nostru.
Precum aminteam un pic mai devreme, în cadrul Festivalului-concurs raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat!”, ediția anului curent (partea a doua), au evoluat și 4 colective de copii. Membrii juriului, analizând prestația acestora, au decis să acorde locul III, diplomă și câte un premiu de 300 de lei Ansamblului folcloric de copii „Alunelul” din satul Sârcova, conducător – Tatiana Lisnic, și Formației folclorice de copii „Crăițele” din satul Țahnăuți, conducător – Vasile Leșan. Locul II, diplomă și premiu de 350 de lei a primit Formația folclorică de copii „Spicușor” din satul Țareuca, conducător – Ana Burduja. Pe locul I s-a clasat Ansamblul de copii „Mesagerii culturii” din satul Ignăței, conducător – Corina Chirtoacă. Ei au primit diplomă și premiu de 400 de lei.
Și prestația gastronomică a participanților la Expoziția de produse de panificație pascale a fost una deosebită. Membrii juriului au apreciat înalt prestația gospodinelor, care, prin căldură și măiestrie, au prezentat adevărate opere de artă, dând culoare Festivalului și amplificând atmosfera praznicului pascal. Astfel, de locul I, diplomă și premiu de 500 de lei s-au învrednicit membrii Formației folclorice „Lozioara” din Sârcova. Cu locul II, diplomă și premiu de 450 de lei au fost apreciate expozițiile Formației folclorice din satul Meșeni și Formației folclorice „Țărăncuța” din satul Peciște. În clasament dânșii au fost urmați de Formația folclorică „Ciocârlia” din satul Ignăței și Formația folclorică „Leana” din satul Ciorna, care au primit diplomă și premii a câte 400 de lei. Formațiile „Izvorașul” din satul Lipceni, „Speranța” din satul Păpăuți, „Comoara satului” din satul Mateuți, „Valea Nistrului” din satul Tarasova, „Muguraș” din satul Stohnaia, „Nistreanca” din satul Boșernița, „Nistrencile” din satul Saharna, „Sălcioara” din satul Solonceni și „Pădureanca” din satul Țahnăuți s-au învrednicit de mențiuni și de premii bănești a câte 300 de lei.
Pe final, vicepreședintele raionului, Valentin Rotari, împreună cu șeful Secției Cultură, Iulia Popa, și cu moderatorul evenimentului, Angela Racu, au decernat diplomele, mențiunile și premiile, mulțumindu-le cu sinceritate tuturor celor care s-au implicat și, prin propria participare, au făcut posibilă desfășurarea cu succes a celei de-a doua părți a ediției din anul curent a Festivalului-concurs raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat!”. De câte un semn de gratitudine din partea organizatorilor s-a învrednicit primarul de Sârcova, Ivan Tcaci, dar și parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Ion Cușnir, și membrii Formației folclorice „Sălcioara” – partenerii noștri în organizarea și desfășurarea Festivalului, cărora le mulțumim și pe această cale, precum mulțumim pentru susținere administrației raionului, membrilor juriului pentru ajutorul acordat în jurizarea prestației scenice a participanților.
Recunoștință și mulțumiri tuturor primarilor din raion, care au susținut colectivele folclorice în deplasarea și prezentarea lor la festival, fiind și dumnealor prezenți la eveniment.
Încă o dată – din numele angajaților Secției Cultură Rezina mulțumim sincer tuturor – parteneri, APL, artiști amatori, spectatori, oameni de bună credință. Aveți tot respectul și recunoștința noastră pentru efortul depus la păstrarea și perpetuarea tradiției strămoșești.
a consemnat Aculina POPA, specialist principal, Secția Cultură Rezina