Episcopul Ioan al Sorocii împreună cu un grup de pelerini constituit din clerici și mireni a efectuat un pelerinaj la Mănăstirile din jud. Suceava și Neamț - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Episcopul Ioan al Sorocii împreună cu un grup de pelerini constituit din clerici și mireni a efectuat un pelerinaj la Mănăstirile din jud. Suceava și Neamț

18:20, miercuri, 5 iulie, 2023 |

În perioada 2-4 iulie 2023, un grup de pelerini condus de PS Episcop Ioan al Sorocii, Vicar mitropolitan a efectuat un  pelerinaj la Sfintele Mănăstiri din județele Suceava și Neamț, România.

Către seara zilei de 2 iulie, grupul de pelerini constituit din clerici și mireni, a pășit în curtea Mănăstirii Putna, având posibilitatea de a îngenunchea la cripta Sfântului Binecredinciosului nostru Voievod Ștefan cel Mare.

Părintele Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, care găzduise la serbarea Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, peste 7000 de pelerini, a primit cu multă dragoste frățească pelerinii veniți de peste Prut, în Casa Măriei Sale, Ștefan Voievod.

Despre Mănăstirea Putna, poetul Ioan Alexandru scria cele mai profunde versuri: „Te văd ca pe-o mireasă-mpodobită/ Prin milenii întinerind mereu/De miezo noptice-nduhovnicită/ Ierusalim al sufletului meu. Jertfa laudei să nu apuie,/ În cădelniți să rămâie jar/ Îngăduie-mi ca smirnă și tămâie/ Pământ din toată țara să presar”.

A doua zi, grupul de pelerini a vizitat Mănăstirile Sucevița, Moldovița, Voroneț, Secu și Sihăstria, iar spre seară au poposit la Mănăstirea Neamț, unde au fost întâmpinați cu multă ospitalitate de către Starețul Mănăstirii Neamț, Părintele Benedict Sauciuc.

În decursul vremii Mănăstirea Neamț a ținut făclia aprinsă a Ortodoxiei în întreg spațiu sud-est european. Încă de la formarea acestui așezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului și a meșteșugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieții monahale. Mai târziu, în timpul Sfântului Paisie apar traducerile, ca apoi în secolul al XIX-lea să ia ființă și tiparul în această mare Lavră. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea Neamț a fost un simbol de inspirație după cum afirma atât de frumos scriitorul Grigore Ilisei, numind-o „Mănăstirea Mănăstirilor”.

Pelerinii au înnoptat la Mănăstirea Neamț, iar a doua zi au participat la Sfânta Liturghie în biserica ctitorită de Sf. Ștefan cel Mare, edificiu eclesial istoric și de arhitectură moldovenească, de o eleganță și frumusețe deosebită.

A urmat vizita la Mănăstirea Agapia, unde e ca în pridvorul Cerului! Un „cer”, adus printre noi, un „cer zidit” prin neostenita trudă a măicuțelor, ce trudesc din drag și dor de „cerul” veacului ce va să fie.

În a doua parte a zilei de 4 iulie, pelerinii au vizitat Catedrala Mitropolitană din Iași, unde s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Tot la Iași, pelerinii s-au închinat în Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, unde este preot paroh Mihai Doroșincă și au vizitat șantierul bisericii „Sfinții Mari Mucenici Teodor Tiron și Teodor Stratilat” din Iași, al cărei preot paroh e Benone Dascălu.

Acest pelerinaj a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, de Asociația Obștească SOARTA, în parteneriat cu Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din mun. Soroca, Biserica Sfinții Teodori din Iași și Fundația Solidaritate și Speranță – Fundația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, în cadrul proiectului 1HARD/2.1/88 ”Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” finanțat de Uniunea Europeana în cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com