Sf. Grigore Teologul – „Părinte al Părinților”
10:38, miercuri, 7 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie: Grigorie Teologul
La 7 februarie (25 ianuarie, calendar vechi)
este pomenit unul dintre marii ierarhi al Bisericii Creștine, Sf. Grigore Teologul, numit pe bună dreptate „Părinte al Părinților”.
Sincere felicitări omagiaților zilei!
La mulți ani și mult ajutor de la Dumnezeu!
Sf. Grigore Teologul s-a născut în anul 330 în orașul Nazianz din Cappadocia. Tatăl său era episcop de Nazianz, iar mama sa, Sfânta Nona, se trăgea dintr-o familie creștină aristocrată. A primit o educaţie aleasă în cele mai cunoscute școli ale timpului, Cezareea Palestinei, Alexandria și
Atena. După regula timpului, se botează la maturitate, la vârsta de 30 de ani. Iar pentru că era predispus spre viață monahală, se retrage într-o mănăstire. La renunțat la viața liniștită la rugămintea insistentă a prietenului său, Sf. Vasile cel Mare, care l-a hirotonit episcop pentru orașul Sasima din mitropolia Cezareii Capadociei. La scurt timp, Sf. Grigore renunță la catedra de episcop și se reîntoarce la Nazianz, unde îl ajută pe tatăl său în treburile eparhiei de Nazianz. Între anii 379 și 381 a ocupat scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului, dar a demisionat în timpul celui de-al doilea Conciliu Ecumenic, cedând în fața presiunilor din partea episcopilor egipteni și răsăriteni. Moare la 25 ianuarie 389, în Nazianz.
În anul 950 rămășițele lui pământești au fost mutate la Constantinopol și așezate în biserica Sfinților Apostoli. În anul 1204, cînd Constantinopolul a fost devastat de cruciați, moaștele Sf. Grigore au fost duse la Roma. Conform hotărîrii papei Ioan Pavel al II-lea din 26 noiembrie 2004, racla cu moastele Sfântului Grigore sunt reîntoarse la Constantinopol, împreună cu cele ale Sf. Ioan Gură de Aur. Pentru activitatea sa de predicator și scriitor bisericesc și-a căpătat numele de mare cuvântător de Dumnezeu. Sf. Grigore face parte din pleiada Părinților Capadocieni (numiți și neoniceeni) care au dat o explicație completă învățăturii despre Sfânta Treime și în special despre Sfântul Duh.
Cu ale lui sfinte rugăciuni, Dumnezeu să ne binecuvânteze cu pace și sănătate.
Episcop Ambrozie (Munteanu)