Duminica Vameșului și a Fariseului la Mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica Vameșului și a Fariseului la Mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni

17:14, duminică, 9 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a săvîrșit în Duminica Vameșului și a Fariseului Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din s. Zăbriceni, r-nul Edineț. Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, părintele stareț, arhimandritul Damian (Burlacu) și slujitorii sfîntului așezămînt.

După citirea Sfintei Evanghelii, Prea Sfinția Sa  a explicat pericopa evanghelică a zilei, despre rugăciunea vameșului și a fariseului, subliniind valoarea adevăratei pocăințe și a smereniei. „Fariseul din Sfînta Evanghelie de astăzi nu era nici răpitor, nici nedrept, nici adulter. Fariseul postea, chiar mai mult decît cerea Legea lui Moise, dădea zeciuială după Lege, ba chiar și depăşind prescripţia Legii. Cu toate acestea, fariseul suferea de un grav păcat, care îi întuneca mintea și îl făcea să se vadă doar pe sine în rugăciune – păcatul slavei deșarte și al mîndriei, un păcat care îi asaltează cel mai des pe cei virtuoși.  Prin urmare, să tindem și noi a săvîrși faptele dreptății fariseului, dar să fim cu mare luare aminte la smerenia și pocăința vameșului, căci toată nevoința noastră devine fără folos și ne îndepărtează de Dumnezeu dacă este săvîrșită sub impulsul slavei deșarte și al trufiei!” – a mai subliniat Ierarhul.

În cadrul serviciului divin s-au săvîrșit rugăciuni speciale pentru victimile care au pătimit în timpul persecuției Bisericii lui Hristos și în urma atacului armat din catedrala orașului Yujno-Sahalinsk. „La 09 februarie 2014 în jurul orei 14, ora locală, un bărbat în vîrstă de 25 de ani, care a lucrat ca agent de pază într-una din agențiile de securitate, a deschis focuri în enoriașii și slujitorii Catedralei orașului Yujno-Sahalinsk. În rezultat a fost ucisă o călugăriță și un enoriaș, în plus, șase enoriași au fost răniți. Suspectul a fost reținut pe loc.”

La final, în cuvîntul său de învățătură, Prea Sfințitul Nicodim a menționat că această duminică este duminica pregătitoare dinaintea postului mare, a vameșului și a fariseului șă a îndemnat toți credincioșii să se pregătească de acest mare post, să se roage pentru sănătatea și pentru mîntuirea lor.

La despărțire membrii obștii monahale și toți credincioșii prezenți la slujbă au primit în dar din partea Ierarhului cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com