Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 23 aprilie 2024
18:42, marți, 23 aprilie, 2024 |
Marți, 23 aprilie 2024, la Reședința mitropolitană din Chişinău au avut loc lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se următoarele hotărâri:
Proces-verbal NR. 005
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove cu referință la includerea în rândul membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a Preasfințitului Nicolae, Episcop de Ceadîr-Lunga, Vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat şi a Preasfințitului Patrocl, Episcop de Dondușeni, Vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni.
S-a decis:
De a primi în rândul membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova pe Preasfințitul Nicolae, Episcop de Ceadîr-Lunga, Vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat şi pe Preasfințitul Patrocl, Episcop de Dondușeni, Vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni, exprimându-le felicitări şi doriri de slujire ierarhicească pilduitoare.
Proces-verbal NR. 006
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove cu referință la participarea Înaltpreasfinţiei Sale la ședința Sfântului Sinod al BORu din 12 martie 2024 în or. Moscova, Rusia.
S-a decis:
De a exprima recunoștință Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, pentru participarea Sa la ședința Sfântului Sinod al BORu din 12 martie 2024 în or. Moscova, Rusia.
Proces-verbal NR. 007
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, cu referință la aprobarea deciziei mitropolitane nr. 01-01/060 din 14 noiembrie 2023, privind numirea arhimandritului Nectarie (GHERMAN) în funcția de Prorector pentru studii al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.
S-a decis:
De a aproba decizia mitropolitană nr. 01-01/060 din 14 noiembrie 2023, privind numirea arhimandritului Nectarie (GHERMAN) în funcția de Prorector pentru studii al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.
Proces-verbal NR. 008
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove cu referință la numirea în funcția de președinte al Sectorului Sinodal Învățământ Religios şi Studii Teologice.
S-a decis:
De a desemna pe arhimandritului Nectarie (GHERMAN), Prorector pentru studii al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, în funcția de președinte al Sectorului Sinodal Învățământ Religios şi Studii Teologice.
Proces-verbal NR. 009
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, cu referință la constituirea Sectorului Sinodal Liturgic al Bisericii Ortodoxe din Moldova şi numirea președintelui.
S-a decis:
- De a constitui Sectorul Sinodal Liturgic al Bisericii Ortodoxe din Moldova.
- De a desemna pe PS Filaret, Episcop de Căpriana, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove în funcția de președinte al Sectorului Sinodal Liturgic al Bisericii Ortodoxe din Moldova.
- PS Filaret, Episcop de Căpriana, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove, se responsabilizează să elaboreze regulamentul de organizare şi funcționare al Sectorului Sinodal Liturgic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, întocmind lista membrilor Sectorului, cu ulterioara prezentare Sinodului pentru aprobare.
Proces-verbal NR. 010
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, președinte al Consiliului Editorial al Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu referință la aprobarea textului completat al rugăciunii de la rânduiala litiei „Stăpâne mult-Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru…”.
S-a decis:
De a aproba textul completat al rugăciunii de la rânduiala litiei „Stăpâne mult-Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru…”.
Proces-verbal NR. 011
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Preasfințitului Siluan, Episcop al Orheiului, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove, președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viață Monahală, privind înființarea schitului de călugări Sf. Arhanghel Mihail în perimetrul Centrului cultural-istoric Cuconeștii Vechi din raionul Edineţ.
S-a decis:
- De a înființa schitul de călugări Arhanghel Mihail în perimetrul Centrului cultural-istoric Cuconeștii Vechi din raionul Edineţ, al Eparhiei Chișinăului.
- De a desemna pe protoiereul mitrofor Mihail BORTĂ în funcția de administrator al schitului de călugări Arhanghel Mihail în perimetrul Centrului cultural-istoric Cuconeștii Vechi din raionul Edineţ.
Proces-verbal NR. 012
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, privind proclamarea cinstirii icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „de la mănăstirea Vărzărești”, aflată în mănăstirea de călugărițe Nașterea Maicii Domnului din s. Vărzărești, r. Nisporeni, şi fixarea datei de prăznuire.
S-a decis:
De a aproba proclamarea cinstirii icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „de la mănăstirea Vărzărești”, aflată în mănăstirea de călugărițe Nașterea Maicii Domnului din s. Vărzărești, r. Nisporeni, fixând ca zi de prăznuire data de 4 / 17 mai.
Proces-verbal NR. 013
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind examinarea dosarului Comisiei de resort, în vederea propunerii spre canonizare a ieromonahului Vichentie (Chimitiuc) şi a mamei sale Glicheria (Chimitiuc), care s-au săvârșit prin moarte martirică la data de 17 ianuarie 1957 în satul Taşlîc, raionul Grigoriopol.
S-a decis:
De a aproba dosarul Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu referință la propunerea spre canonizare a ieromonahului Vichentie (Chimitiuc) şi a mamei sale Glicheria (Chimitiuc), care s-au săvârșit prin moarte martirică la data de 17 ianuarie 1957 în satul Taşlîc, raionul Grigoriopol.
Proces-verbal NR. 014
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind transferarea slujbei în cinstea icoanei Maicii Domnului „de la mănăstirea Zloți”, prăznuită la data de 24 iulie / 6 august.
S-a decis:
De a aproba raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind transferarea slujbei în cinstea icoanei Maicii Domnului „de la mănăstirea Zloți”, prăznuită la data de 24 iulie / 6 august, în prima duminică după data de 24 iulie / 6 august.
Proces-verbal NR. 015
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, cu referință la necesitatea înființării unei noi eparhii în cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
S-a decis:
- De a înființa Eparhia de Soroca şi Drochia a Bisericii Ortodoxe din Moldova, în componența căreia se includ parohiile, mănăstirile şi schiturile din raioanele Soroca, Drochia, Florești şi Rîşcani. Reședința Eparhiei de Soroca şi Drochia se va afla în municipiul Soroca.
- De a alege în calitate de arhiereu titular al Eparhiei de Soroca şi Drochia pe Preasfințitul Ioan, Episcop al Sorocii, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove.
Proces-verbal NR. 016
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Preasfințitului Siluan, Episcop al Orheiului, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove, președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viață Monahală, privind aprobarea statutului Comunității Religioase Mănăstirea Stavropighială cu hramul „Nașterea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din comuna Zăbriceni, r. Edineţ.
S-a decis:
Se aprobă raportul Preasfințitului Siluan, Episcop al Orheiului, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi a întregii Moldove, președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viață Monahală, privind aprobarea statutului Comunității Religioase Mănăstirea Stavropighială cu hramul „Nașterea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din comuna Zăbriceni, r. Edineţ.
Proces-verbal NR. 017
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, cu referință de a binecuvânta în cuprinsul Eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari, ziua pomenirii tuturor clericilor şi mirenilor ortodocși, fără de vină uciși de către luptătorii împotriva lui Dumnezeu sau fără de vină întemnițați, în sâmbăta a II-a după serbarea Învierii Domnului.
S-a decis:
Se aprobă stabilirea zilei de pomenire tuturor clericilor şi mirenilor ortodocși, fără de vină uciși de către luptătorii împotriva lui Dumnezeu sau fără de vină întemnițați, în sâmbăta a II-a după serbarea Învierii Domnului, în cuprinsul Eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari.
Proces-verbal NR. 018
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind suplinirea componenței nominale a Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova.
S-a decis:
De a include în componența Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova a următorilor membri:
- Preasfințitul Nicolae, Episcop de Ceadîr-Lunga, Vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat;
- Preasfințitul Patrocl, Episcop de Dondușeni, Vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni.
Proces-verbal NR. 019
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți şi Fălești, privind părăsirea samavolnică şi neîntemeiată canonic a Eparhiei de Bălți şi Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova de către următorii slujitori: preot. Victor Țurcanu, preot. Ioan Mileac şi ierodiac. Augustin (Catană).
S-a decis:
Având în vedere timpul oferit slujitorilor pentru îndreptare şi aducerea pocăinței depline în fața autorităților ierarhic-superioare, şi luând în considerare încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a Eparhiei de Bălți şi Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova (în temeiul canoanelor 12, 15, 32, 33 Ap.; 11, 13, 20, 23 Sin. IV Ec.; 17 Trul.; 3, 6, 7, 8, 11 Antioh.; 41, 42 Laod.; 9 Sard.; 23, 106 Cartag.; 15, 16 sin. I ec.), se caterisesc următorii slujitori: preot. Victor Țurcanu, preot. Ioan Mileac şi ierodiac. Augustin (Catană).
De asemenea, acestor slujitori li se retrag toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești.
Proces-verbal NR. 020
din 23 aprilie 2024
S-a audiat:
Raportul Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove privind lansarea unui apel către slujitorii şi clericii care au părăsit samavolnic Biserica Ortodoxă din Moldova cu un îndemn la pocăință.
S-a decis:
De a aproba conținutul apelului Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, după cum urmează:
“Clericilor care au abandonat Biserica Ortodoxă din Moldova
Constatăm cu durere și dezamăgire alegerea Sfinţiilor voastre de a părăsi calea pe care cu sfințenie ați jurat să o urmați. Această acțiune pune la îndoială seriozitatea angajamentului vostru față de vocatia pastorală.
Vă chemăm acum, nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul Bisericii. Așa cum învățăturile părintești ne îndeamnă, pocăința este singura cale spre reabilitarea spirituală și reîntegrarea în comunitatea credincioșilor.
Este inacceptabil și profund regretabil să întoarceți spatele datoriilor sfinte pentru orice motive lumești sau personale. Greșelile trebuie recunoscute, iar faptele – îndreptate. Este esențial să înțelegeți severitatea situației create și impactul negativ asupra celor ce v-au privit ca pe niște păstori spirituali.
Reveniți la jurământul vostru inițial și îmbrățișați din nou responsabilitățile pe care le-ați neglijat. Aceasta nu este doar un indemn, ci o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor pe care odinioară ați promis să le păstoriți.
Fie ca exemplul Sfântului Apostol Petru, care după ce s-a lepădat de Hristos, s-a pocăit cu lacrimi de căință și a fost reprimit de Mântuitorul, să vă inspire în această călătorie de reîntoarcere. Restabilirea voastră nu va fi doar o izbândă personală, ci o lumină de speranță pentru întreaga comunitate care vă așteaptă cu brațele deschise.
Așteptăm cu nădejde neclintită reîntoarcerea voastră imediată în Sfânta noastră Biserică.
Fraţilor, renunţaţi la orgolii și reveniți la starea de odinioară!”
***
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova este cea mai înaltă autoritate a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, în toate domeniile ei de activitate. Sinodul BOM se compune din Mitropolit, arhiepiscopi, episcopi eparhioți și episcopii-vicari.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md