Dacă vreți să vă căsătoriți, lăsați „lecțiile” de pe YouTube și „citatele motivaționale”
11:30, luni, 22 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: casatorie, cuvant catre tineri, divorţ
Tot mai des aud tineri care învață să comunice unul cu altul, inclusiv un băiat cu o fată, de pe internet. Privesc și ascultă tot felul de „psihologi”, bloggeri sau trainer / coach și alte nebunii de genul acesta, dar nu pentru a învăța cum să vorbească politicos sau să se comporte frumos, ci cum să nu se lase manipulați și înșelați de celălalt, cum să domine o relație și să-și dezvolte „stima de sine”, cum să stabilească „regulile de viață”, care de fapt sunt un fel de contract social, unde nu mai este loc pentru iubire, încredere, jertfă, ci doar pentru suspiciuni și autoafirmări.
Un alt lucru groaznic pe care îl învață ei de pe internet este să aibă buzunarul separat, să nu se grăbească cu căsătoria, să se protejeze de a avea copii (nu și de la relații!!!) – până se conving că într-adevăr sunt unul pentru celălalt. Și, de regulă, după astfel de „traininguri” doar își fortifică egoismul și viciile, fără a putea încheia o relație sănătoasă.
Nu zic că un duhovnic (și mă refer în special la un preot căsătorit și cu copii) ar putea să răspundă la toate întrebările și să aibă, în mod automat, soluții la toate tâmpeniile care trec prin capul uni tânăr. Dar sunt convins că discuția cu un duhovnic, cu părinții, cu alte familii, dar mai ales rugăciunea și citirea Scripturii, ar oferi răspunsuri mult mai sănătoase decât cei care vă cerșesc like-uri și vizualizări pe internet, dar, până la urmă, ei înșiși, de multe ori, sunt niște ratați în viață.
Deci, dacă vreți să vă căsătoriți, lăsați „lecțiile” de pe YouTube și „citatele motivaționale” despre trădare, interese meschine sau fugă de responsabilitate. Mergeți pe calea bătătorită de toți înaintașii de până acum; vorbiți între voi și împreună cu Dumnezeu. Și, vă rog, aveți mai multă încredere în voi și în Dumnezeu. Nu vă uitați la telenovele, căci acolo sunt cele mai proaste exemple de viață și relații familiale. Nu vă temeți că veți greși, căci este un lucru omenesc și (devenit) firesc. Temeți-vă de încăpățânarea celui care nu știe să-și ceară iertate și la tot pasul se justifică.
Temeți-vă de oamenii care nicidecum nu vor să se schimbe, să se dea după celălalt, să renunțe la voia proprie și este obsedat de carieră personală, în detrimentul binelui comun al familiei. Doamne ajută!
Episcop Petru Pruteanu, https://www.facebook.com/episcop.petru.pruteanu