Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman, în Ucraina
Mii de evrei care urmau să meargă la începutul lunii octombrie în Ucraina în pelerinaj, trecînd prin aeroportul Chișinău, cum au făcut-o cu miile anul trecut, au fost înștiințați de agenția de turism din Israel că vor primi banii pe bilete înapoi, întrucît nu vor putea trece prin Moldova.
Potrivit agenției Netivim Tours, citată de cotidianul israelian Haaretz, autoritățile moldovene nu și-au dat acordul pentru tranzitarea țării de către pelerini înaintea festivalului religios Rosh Hashanah, care începe anul acesta la 2 octombrie.
„Din păcate, zvonurile sînt adevărate. De îndată ce am fost înștiințați de intențiile conducerii moldovene în urmă cu cîteva zile, am început eforturi intense pentru a o convinge să se răzgîndească. Dar șansele nu sînt mari”, a declarat agenția specializată în călătorii la locuri evreiești sfinte. Între timp, organizatori de la comunitățile evreiești din Ucraina au spus la rîndul lor că, din cauza refuzului moldovenilor, venit după „luni de negocieri”, pelerinii nu vor putea trece prin Moldova, astfel că este posibil ca ei să zboare spre Polonia și România, de unde să treacă pe cale terestră în Ucraina.
Ucraina nu mai are legături aeriene directe cu restul lumii, din cauza războiului declanșat de Rusia. Presa israeliană nu a scris despre motivele pentru care Moldova nu ar permite de data aceasta tranzitul de avioane charter cu pelerini prin aeroport. „Ne simțim exploatați de moldoveni, după luni de negocieri pe această temă”, a declarat Levi Yitzhak Gvirtz, de la organizația Ihud Breslev din Uman, duminică, pentru agenția JNS. El a spus că refuzul moldovean afectează cam 15.000 de pasageri pe zboruri charter, cam jumătate din cei 30.000 de pelerini care ar vrea să meargă la Uman anul acesta, marea majoritate venind din Israel.
Organizatorii evrei au spus presei din Israel că decizia moldoveană de a nu permite tranzitul a fost luată săptămîna trecută. Ea nu a fost însă făcută publică în Moldova. Uman, aflat la vreo 200 km sud de Kiev, este locul mormîntului rabinului Nachman din Breslau, care a trăit în secolul XVIII, fiind unul din fondatorii mișcării evreiești hasidice, și este loc de pelerinaj de peste 200 de ani. Pelerinajele au scăzut în amploare în timpul pandemiei de Covid-19, dar nu s-au oprit, continuînd an de an chiar și după invazia rusă din Ucraina, din februarie 2024.
Guvernele Ucrainei, Israelului și SUA au avertizat anul acesta, din nou, împotriva participării la pelerinaj, invocînd condițiile precare de securitate. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „Dumnezeu va avea grijă” de pelerini, dar a adăugat că merg acolo pe proprie răspundere.
Comentînd refuzul moldovean de a permite tranzitul pelerinilor anul acesta, Levi Yitzhak Gvirtz a spus: „Pînă la urmă, oamenii tot nu vor renunța la călătorie, dar o vor face în condiții mai inconfortabile, iar asta este o rușine”.
Chestiunea pelerinajului a fost discutată intens în ultimele luni de oficiali din mai multe țări.
Ucraina și Moldova au folosit-o pentru a convinge Israelul să amîne introducerea de la 1 iulie a obligativității unei autorizații electronice de călătorie pentru cetățenii a zeci de țări din lume, care pot intra în Israel fără viză. Noul termen ar urma să fie 1 ianuarie.
Într-un interviu acordat Europei Libere luna trecută, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus că Moldova va face față tranzitului de pelerini evrei spre Uman, părînd să nu fie la curent cu dezacordurile pe această temă între cei direct implicați.
Sursa: https://noi.md/md/