Episcopul Filaret a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Episcopul Filaret a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana

12:00, duminică, 29 septembrie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Episcopul Filaret a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a XIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana.

Pericopa Evanghelică care sa citit astăzi, de la Sfântul Evanghelist Matei (cap. 22, vs. 2-14), ne prezintă Pilda nunţii fiului de împărat.

În comentariul la Sfânta Evanghelie ce s-a citit astăzi, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că acest om fără haină de nuntă, neavând așa fapte, el a tăcut. Apoi urmează: „Ascultați, bărbați, ascultați, femei, vouă vă trebuie nu această îmbrăcăminte bogată ca să vă înfrumusețeze trupul, ci îmbrăcămintea care înfrumusețează sufletul. Să nu înfrumusețăm trupul, iar sufletul să-l lăsăm zdrențuit”. Să ne amintim de sfinții care umblau îmbrăcați în păr, ca Sfântui Ioan Botezătorul, și trăiau în pustie.

O, dacă am vedea frumusețea sufletului lor, am cădea la pământ, neputându-ne uita la lumina hainelor lor și la strălucirea credinței lor. Putem noi să ne comparăm cu ei? Și tot el răspunde: nu, nu putem. Deci noi, frați creștini, nu putem fi ca ei, putem însă urma exemplul vieții lor, după puterile noastre. Să-i urmăm în unitatea dragostei către Dumnezeu și unirea cu El nu numai în zilele din Săptămâna Patimilor, ci totdeauna să-L rugăm pe Domnul: „Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită și îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa, luminează-mi haina sufletului meu, Dătătorule de Lumină, și mă mântuiește”. Amin.

Sursa: Mănăstirea Căpriana

Contact Form Powered By : XYZScripts.com