Agenția internațională de știri RNS: Conflictele religioase din Ucraina pot provoca un război civil - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Agenția internațională de știri RNS: Conflictele religioase din Ucraina pot provoca un război civil

12:55, vineri, 25 octombrie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Coliziunea din Cherkasy indică pericolul creșterii conflictului religios, care nu va răspunde intereselor poporului ucrainean”, sunt convinși cei din agenție.

Agenția internațională de știri RNS, care abordează problemele religiei, a analizat situația legată de ocuparea cu forța a catedralei Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Cherkasy și a publicat concluziile sale privind modul în care situația religioasă ar putea afecta negativ întreaga societate din Ucraina.

Evenimentele din jurul catedralei din Cherkasy au avut loc după semnarea de către Volodymyr Zelensky a legii care, în esență, interzice BOUkr, constată RNS. În publicație se subliniază că această lege a stârnit critici atât în Ucraina, cât și în străinătate, menționând că, în acest mod, Zelensky încalcă libertatea religioasă a ucrainenilor.

„Coliziunea din Cherkasy indică o realitate mai periculoasă: nu este vorba doar despre un singur oraș sau o biserică, ci despre tensiunea internă în creștere în Ucraina, care poate escalada într-un conflict religios și etnic, care nu va răspunde intereselor nimănui, și cu atât mai puțin intereselor poporului ucrainean”, se afirmă în articol.

Așa cum au observat cei de la RNS, Cherkasy, în parte datorită primarului său Anatolii Bondarenko, a devenit epicentrul confruntărilor religioase.

„Într-un video acum șters, publicat pe Facebook în august 2023, Bondarenko a spus că va conduce eforturile de eliminare a BOUkr din oraș, afirmând: ‘Pregătiți-vă – în Cherkasy nu vor fi preoți moscoviți, în Cherkasy oamenii vor veni să se roage în limba ucraineană.’ Robert Amsterdam, avocat care lucrează pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, a menționat video-ul ca dovadă că primarul ‘se mândrește cu această purificare etnică’, scrie agenția de știri.

De asemenea, articolul subliniază că BOUkr rămâne cea mai mare confesiune religioasă din țară și are cu 2000 de parohii mai multe decât PȚU.

Vorbind despre „tranzițiile” parohialelor BOUkr în PȚU, RNS raportează că în regiunile estice au existat doar trei, și niciuna în regiunea Harkov aflată la front.

„Cu toate acestea, ruptura pe baze lingvistice și geografice clare prezintă un pericol pentru viitorul Ucrainei independente. O război civil generat de religie va deveni apogeul strategiei ruse de ‘a împărți și a cuceri’ țara, exploatând deja existentele neînțelegeri și stârnind simpatii pentru Rusia”, consideră jurnaliștii.

În agenție sunt convinși: „Este extrem de important ca guvernul ucrainean să ia măsuri pentru a reduce tensiunea și să asigure credincioșii BOUkr și ucrainenii rusofoni în general în Ucraina că drepturile și libertățile lor nu sunt amenințate”.

În opinia lor, deși există cazuri izolate de colaborare în BOUkr, majoritatea covârșitoare a clerului și a laicilor PȚU rămân loiali Ucrainei.

„Guvernul ucrainean este obligat să le apere drepturile, chiar dacă își propune securitatea națională. Aceasta, în cele din urmă, este datoria oricărui guvern într-o societate liberă și pluralistă. Numai în acest mod se poate pune capăt posibilității unui război civil în Ucraina”, conchid în publicația internațională.

Sursa: https://spzh.live/ru/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com