Tinerii Voluntari Ștefanieni – Pe urmele Sfântului Ștefan cel Mare - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Tinerii Voluntari Ștefanieni – Pe urmele Sfântului Ștefan cel Mare

19:05, marți, 5 noiembrie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Cu binecuvântarea Preasfințitului IOAN, Episcop de Soroca și Drochia, în perioada 27 octombrie – 1 noiembrie 2024, tinerii voluntari ștefanieni au avut ocazia să pornească într-o călătorie de suflet, un proiect de redescoperire a valorilor istorice și culturale naționale, denumit „Pe urmele lui Ștefan”.

Această inițiativă a avut ca scop promovarea locurilor încărcate de istorie și spiritualitate, strâns legate de Marele Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, oferind tinerilor o experiență educativă și inspirațională, fiind coordonată de către părintele Serghei BOLDIRESCU, președintele Sectorului eparhial Educație, Cultură și Tineret al Eparhiei de Soroca și Drochia.

Traseul a început la Mănăstirea Putna, locul unde odihnește Domnitorul Moldovei, o destinație cu o încărcătură emoțională și spirituală profundă. Aici, voluntarii s-au rugat și au reflectat asupra rolului pe care Sfântul Ștefan cel Mare l-a avut în consolidarea credinței și a identității naționale. Următoarea oprire a fost la Chilia Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, un loc tainic și plin de liniște.

Călătoria a continuat la Mănăstirea Voroneț, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, adevărată bijuterie a arhitecturii și artei medievale, cunoscută pentru fresca ei deosebită. Tinerii au avut prilejul să admire „albastrul de Voroneț” și să descopere semnificația picturilor, în special a celor ce ilustrează scene biblice și istorice, transmițând un mesaj de credință și speranță din generație în generație.

Un alt popas a fost la Mănăstirea Piatra Fântânele, după care la Mănăstirea Ilva Mare, locuri mai puțin cunoscute de ștefanieni, dar de o frumusețe aparte. Aici, voluntarii au fost întâmpinați deosebit cu multă căldură sufletească. La Mănăstirea ,,Schimbarea la Față a Domnului” de la Ilva Mare a fost vizitat și Muzeul din Piatră, ceva deosebit și unic prin felul lui.

Drumul a continuat spre Maramureș, locul de unde își trage rădăcinile neamul Mușatinilor, un ținut faimos pentru cultura și tradițiile sale bine păstrate. În drum am făcut un popas la casa scriitorului George Coșbuc după care am continuat calea noastră spre Maramureș. La Vișeu de Sus, tinerii voluntari ștefanieni au avut o întâlnire cu tinerii voluntari din InterAct Club din localitate. Această întâlnire a adus idei de proiecte comune între voluntarii din România și Republica Moldova.

În ziua următoare, tinerii voluntari de la Florești s-au întâlnit cu voluntarii de la Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș, care le-au oferit o experiență unică – o călătorie cu mocănița, trenul de epocă ce străbate munții într-un ritm calm și liniștit, evocând parcă o călătorie în timp.

La întoarcerea spre casă au făcut un popas la Borșa, unde tinerii au urcat cu telegondola în Munții Rodnei, pentru a admira priveliștile montane spectaculoase și a ne bucura de frumusețea naturii.

Pe drumul de întoarcere spre casă, voluntarii au făcut o oprire la Suceava, la Muzeul Satului Bucovinean, unde au descoperit tradițiile și obiceiurile rurale ale zonei, expuse cu grijă în case vechi, aduse din toate colțurile Bucovinei. Ultimul popas a fost la Cetatea de Scaun a Sucevei, simbol al rezistenței și mărturie vie a istoriei. Aici, au aflat despre momentele de glorie și provocările cu care s-a confruntat Moldova în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Călătoria „Pe urmele lui Ștefan” nu a fost doar un drum pe urmele istoriei, ci și o cale de întoarcere către valorile autentice, către credință și tradiții. Tinerii voluntari au învățat lecții prețioase despre curaj, unitate și dragoste de neam, având în față exemplul marilor personalități ale istoriei românești.

Sursa: https://eparhiasoroca.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com