Un grup de părinţi din Republica Moldova se pronunţă împotriva vaccinării obligatorii a copiilor
Un grup de părinţi din Republica Moldova se pronunţă împotriva vaccinării obligatorii a copiilor, din cauza faptului că în rezultatul vaccinării, copii au prezentat reacţii adverse şi s-au îmbolnăvit.
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la „INFOTAG”, mama a trei copiii minori Elena Lungu a menţionat că după vaccinarea de hepatită virală a unuia dintre copii, la vârsta de patru ani, acesta s-a îmbolnăvit de hepatită virală cronică.
„Asta în condiţiile în care noi părinţii suntem perfect sănătoşi, sarcina a decurs normal şi nu am avut alte intervenţii chirurgicale. Întrebarea mea este de ce am mai vaccinat copilul – ca să-l protejez de boală sau ca să-l infectez? Al treilea copil am refuzat categoric că-l mai vaccinez”, a spus sursa citată.
Oxana Lupoi, mama a doi copii, a menţionat că după vaccinarea primului copil împotriva tuberculozei, acesta a devenit mult mai agitat şi a avut reacţii alergice o perioadă îndelungată. Potrivit ei, copilul care a fost vaccinat uită mai des, mai des răceşte şi mai greu suportă boala.
„Indiferent de deciziile autorităţilor categoric nu voi mai vaccina copiii pe viitor”, a spus Oxana Lupoi.
Ina Ganu, mama a doi copii, a relatat că de la un copil sănătos până la vârsta de două luni, fetiţa ei a ajuns la vârsta de nouă luni cu gradul II de invaliditate.
„Până la vârsta de două luni, fetiţa se dezvolta normal, însă după administrarea vaccinului împotriva poliomelitei şi hepatitei la două luni, starea sănătăţii s-a schimbat brusc. Copilul tresărea prin somn, tremura bărbia, nu putea încrucişa mâinile. După consultarea mai multor medici neurologi toţi au confirmat că cel mai probabil acesta este rezultatul vaccinării. Doar după ce am investit mult în procesul de reabilitare a copilului, acesta a început să se simt mai bine. Cum este posibil la aducând pe lume un copil perfect sănătos, la vârsta de nouă luni să-i fie stabilit gradul II de invaliditate?”, a întrebat mama îndurerată.
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală a menţionat că este regretabil faptul că autorităţile nu iau decizii pentru apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor.
„Cine răspunde pentru neşcolarizarea copiilor în cazul în care părinţi refuză vaccinarea? În cazul reacţiilor adverse, toţi dau vina pe părinţi şi nu pe medici care au comis erori medicale. Eu cred că parlamentarii noştri vor susţinea durerea acestor părinţi şi vor schimba legislaţia astfel încât vaccinarea să poarte un caracter de recomandare. Totodată, experţii Ministerului Sănătăţii trebuie să examineze aceste situaţii şi să vadă de ce apar aceste reacţii adverse şi să examineze calitatea vaccinurilor. La moment medicii nu conving părinţii despre necesitatea vaccinării, dar mai degrabă îi şantajează că dacă nu-şi vor vaccina copiii atunci nu vor putea frecventa şcoala sau grădiniţa”, a spus avocatul parlamentar.
Tamara Plămădeală a menţionat că în două săptămâni de zile va propune un proiect de lege prin care vaccinarea copiilor să se facă la dorinţă.
Juristul Elena Bâtcă a menţionat că în fond părinţii nu sunt împotriva vaccinării, însă doresc să aibă dreptul de a alege dacă îşi vaccinează sau nu copiii.
„Calitatea vaccinurilor este dubioasă la moment, de aceea imunizarea trebuie să aibă caracter de recomandare, aşa cum se întâmplă în alte state europene sau SUA. Dacă vocea noastră nu va fi auzită, atunci data viitoare vom merge cu copiii în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru ca ministrul să crească aceşti copii şi să se convingă personal de reacţiile adverse ale vaccinurilor”, a spus Elena Bâtcă.
„INFOTAG” precizează: La 22 ianuarie Curtea Constituţională a declarat constituţională Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, care prevede că copiii din Moldova pot frecventa instituţiile de învăţământ doar dacă au fost vaccinaţi.
Sursa: http://www.infotag.md/