Sâmbăta Acatistului: istorie și tradiții - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sâmbăta Acatistului: istorie și tradiții

18:04, vineri, 4 aprilie, 2025 |

Acatistul* Bunei Vestiri este unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului. Tradiția spune că a fost alcătuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului, în urma salvării miraculoase a capitalei bizantine de asediul avarilor, slavilor și gepizilor, care a durat de la 29 iulie până la 7 august 626, miracol atribuit Fecioarei Maria.
Dar se pare că acatistul era cunoscut și înainte de evenimentul din 626, iar patriarhul Serghie a compus doar condacul „Apărătoare Doamnă”, care de atunci a devenit primul condac al Acatistului, înlocuindu-l pe cel original.
Din secolul al VIII-lea acest acatist se cânta în ajunul sărbătoririi Bunavestirii Maicii Domnului, 25 martie. Începând cu secolul al XI-lea, el a fost introdus în slujba utreniei din sâmbătă săptămânii a 5-a a Postului Mare. Pripeala (refrenul) Acatistului, tradus în prezent cu “Bucură-te, Mireasă pururea Fecioară!”, în trecut era cunoscută ca “Bucură-te, Mireasă Nenuntită”.
În original stă “ἀνύμφευτος”, care în greacă înseamnă “neatinsă” (de patul de nuntă), adică nevinovată, curată, virgină. Până în secolele XIII-XIV a fost unicul imn-acatist cunoscut și a stat la baza altor acatiste, compuse după aceiași structură și același gen.
Scene (tablouri) descrise de Acatistul Bunavestirii apar în pictura exterioară a Mănăstirii Moldovița.
*Cuvântul „akathistos” în greacă înseamnă „neșezut”, deoarece era cântat/ascultat stând în picioare.
Sursa: https://www.facebook.com/manastirea.sfantulierarhluca.3