Mănăstirea Voroneţ – important centru de cultură şi spiritualitate
16:31, luni, 26 mai, 2014 | Cuvinte-cheie: Andrei Eșanu, istorie, manastirea voronet, monografie, voievod, voronet
Mănăstirea Voroneţ face parte din celebra salbă de ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ea a fost fondată cu circa cinci secole şi jumătate în urmă, dar s-a consolidat ca centru monahal mai ales în domnia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi cea a urmaşilor săi direcţi – Bogdan al III-lea şi Petru Rareş.
Biserica înălţată de Ştefan cel Mare şi Sfânt cu hramul „Sfântul Gheorghe”, care datează din sec. XV-XVI, a intrat în Lista Monumentelor Istorice ale României din 2004 (cod SV-II-a-A-05675), edificiu înscris în Lista patrimoniului Mondial UNESCO (cod. 598007) ca monument arhitectonic istoric şi de artă reprezentativ pentru stilul moldovenesc medieval. Conform îndrumarelor de specialitate, locaşul este situat în partea de nord-vest a vechii Ţări a Moldovei, în satul Voroneţ, la 4,5 km sud de Gura Humorului, judeţul Suceava. Actualmente, spre mănăstirea Voroneţ duce o şosea asfaltată, care trece podul peste râul Moldova, până la mănăstire. Principalul punct de atracţie la mănăstirea Voroneţ pentru credincioşi, peregrini şi pentru turişti este biserica cu hramul Sfântul Gheorghe înălţată de Ştefan cel Mare şi Sfânt în 1488, împodobită cu fresce în interior, prin cheltuiala aceluiaşi voievod în
scurtă vreme după înălţarea ei, şi în exterior în anii 40-50 ai sec. XVI.
Biserica de la Voroneţ împreună cu vechile biserici de la Humor, Moldoviţa, Arbure şi Suceviţa, cunoscute în întreaga lume prin frescele lor unice, a obţinut în 1975 prestigiosul Premiu Internaţional „Mărul de Aur”/„Pomme d’Or”, decernat de Revista „Vue Touristique” cu statut consultativ UNESCO.
Mănăstirea Voroneţ are o bogată istorie. De-a lungul secolelor ea s-a manifestat printr-o adâncă viaţa monahală.
Dragi prieteni vă ofer posibilitatea de a descărca integral în format PDF
monografia „MĂNĂSTIREA VORONEŢ Istorie, cultură, spiritualitate”
Cu deosebită considerațiune
Acad. Andrei Eșanu