Pomenirea Sfântului Ierarh Alexie, mitropolitul Moscovei şi a întregii Rusii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pomenirea Sfântului Ierarh Alexie, mitropolitul Moscovei şi a întregii Rusii

8:40, luni, 25 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Sfântul Mitropolit Alexie, născut în anul 1292 (după alte date în 1304) a fost un mare ierarh al Bisericii Ruse în vremea când poporul rus se afla sub cumplita robie tătară.

Odată, în copilarie, în vreme ce vîna păsări, el a adormit. În vis a auzit un glas: „Alexie, de ce te străduiești în zadar? Eu te voi face pe tine pescar de oameni.”

În anul 1320 a plecat la mănăstirea cu hramul „Botezul Domnului din Moscova, unde a locuit mai mult de  douăzeci de ani în profundă asceză monahală.

Mitropolitul Alexie a intrat de două ori pînă la „Hoarda de Aur” a tătarilor: prima dată să-l împace pe hanul Verdevir care se pornise cu mânie asupra poporului rușilor, iar a doua oară la invitația hanului Amurat, pentru a o vindeca de orbire pe soția hanului, care era oarbă de trei ani, dar și-a recăpătat vederea la rugăciunile Sfântului Alexie, și după ce el a stropit-o cu apă sfințită.

A fost iubit de păstoriţi pentru că i-a împăcat pe conducători, întorcându-i pe mulți la credinţă, pentru că i-a întărit prin facerea de minuni, pentru că Domnul lucra prin el, fiind cu adevărat omul lui Dumnezeu.

Dupa multe nevoințe și o viață bogată în roade duhovnicești, Sfântul Mitropolit Alexie a adormit întru Domnul în anul 1378, la vârsta de 85 de ani (după alte date 78 de ani), strămutându-se la locașurile cerești.

Icoana Sfântului Ierarh Alexie, mitropolitul Moscovei 

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com