Polonia bisericilor de lemn
13:45, vineri, 1 august, 2014 | Cuvinte-cheie: biserici din chisinau, ortodoxia, polonia
POTENȚIALUL FORESTIER al Poloniei a fost și rămîne o comoară absolută!
Civilizația lemnului din regiunea subcarpatică și din jurul regiunii Cracovia, e vorba de două voievodate (diviziunea teritorial-administrativă!), de Malopolskie, și Podkarpackie, cel din urmă se mărginește cu Ucraina.
Am ales special această zonă, pentru că are o impresionantă salbă de biserici din lemn, de muzee în aer liber, de sate conservate în datele lor tradiționale. De-a lungul graniței polono-slovace se află cîteva monumente incluse în lista UNESCO.
La două monumente dintre acestea, din Slovacia, am ajuns: Ladomirová și Bodružal.
Dar pînă se le vizităm pe acelea, am apucat să vedem cîteva pe teritoriul polonez. Iată-le, le înșirui aici, pentru spectaculozitatea și diversitatea lor arhitecturală, practic inepuzabilă. Ai sentimentul că fiecare sat sau cătun s-a luat la întrecere cu veciniilor lor, pentru a făuri un locaș sfînt cît mai falnic, cît mai zvelt, și cît mai monumental. Te încearcă gîndul, cît de temerară a fost cutezanța acestor țărani, de a constru aceste bijuterii dintr-un material atît de perisabil, de vulnerabil și inflamabil. Dar tocmai acest pariu a fost cîțtigat, căci numeroase biserici au rezistat cîteva secole, cu reparațiile, resturarările și cosmetizările de rigoare! Lemnul e, totuși, un material viu, flexibil, unduios, prietenos, docil…
Biserica din Haczow.
Biserica și un fragment din Judecata de Apoi (pictură interioară) din Bližne.
Biserica și un fragment din decorația și pictură interioară din Debno.
Biserica din Jasienica Rosielna.
Biserica din Lubla.
Biserica din Trzcinica.
Biserica din satul Lopuszna.
Bisericuta romano-catolică din localitatea Szymbark (św. Wojciecha).
Biserica și altarul greco-catolic din Bodružal.
Biserica din cătunul Ladomirová.
Se poate, și e mult încă de hoinărit de-a lungul frontierei imaginare dintre Polonia și Slovacia, în căutarea bisericilor de lemn, unele au fost construite de greco-catolici, altele – de romano-catolici. Fiecare dintre acestea este o bijuterie, unicat. Și mai presus de orice constituie o lecție majoră de bun-gust, de pricepere inginerească, inventivitate arhitecturală, de creativitate și soliditate a muncii în echipă, conservate de-a lungul veacurilor, poate chiar a mileniilor…
Text, Foto: © Vladimir Bulat, iulie, 2014.