Oamenii nu au nici un folos dacă ştiu timpul celei de-a doua veniri - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Oamenii nu au nici un folos dacă ştiu timpul celei de-a doua veniri

17:00, joi, 7 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Nina D., prin anii ‘20, l-a întrebat pe Stareţul Nectarie:

– Se spune ca toate semnele celei de A Doua Veniri s-au împlinit…

– Nu, nu toate, – a raspuns Părintele. Desigur şi cei ce au o vedere simplă observă că multe se împlinesc, dar celor duhovniceşti li se descoperă mai înainte. Biserica era un cerc imens în întreg orizontul, iar acum este un cerculeţ. Iar în ultimele zile înainte de venirea lui Hristos ea îşi va pastra acest chip: un singur episcop ortodox, un singur preot ortodox, un singur mirean ortodox. Eu nu îţi spun că nu vor mai fi biserici, dar Ortodoxia se va păstra doar în acest chip. Tu ia aminte la aceste cuvinte, şi înţelege că aşa va fi în întreaga lume.

Şi monahia Nectaria l-a întrebat pe Stareţ despre sfârsitul lumii. El a răspuns:

– De ce mă întrebaţi pe mine, cel cu minte mărginită? – mergeţi la monahii din Optina. Sunt oameni care se ocupă cu cercetarea semnelor sfârşitului lumii, dar nu se îngrijesc de sufletele lor. Oamenii nu au nici un folos dacă ştiu timpul celei de A Doua Veniri. „Privegheaţi şi vă rugaţi” (Matei 26:41), a spus Mântuitorul. Înseamnă, deci, că nu trebuie să ghicim evenimentele. La timpul lor toate vor fi descoperite. Toate acestea vor fi, dar acestea sunt o mare taină. În zilele lui Noe, Dumnezeu, timp de o sută de ani, a spus că va fi potopul, dar oamenii nu au crezut, nu s-au pocăit, şi dintr-o mulţime de oameni s-a găsit doar un singur drept cu familia lui. Aşa va fi şi la venirea Fiului Omului (Matei 24:37).

Mulţi, cunoscând darul proorocesc al Părintelui, îl întrebau: „Ce ne aşteaptă pe noi?” Stareţul Nectarie raspundea: «Sfântul Serafim a prevăzut revoluţia şi schisma (dezbinarea) bisericească, dar spunea: Dacă în Rusia se vor păstra doar câţiva credincioşi ortodocşi, Dumnezeu o va milui; iar noi avem astfel de drepţi. Oamenii aveau presimţirea unor catastrofe sociale. Toate acestea se simt prin instinct, precum furnicile. Dar credincioşii nu au pricini să se teamă, căci pe ei îi ocroteşte harul.

În ultimele timpuri, credincioşilor li se vor întâmpla aceleaşi lucruri care li s-au întâmplat Apostolilor înainte de Adormirea Maicii Domnului. Fiecare credincios, oriunde ar fi, va fi adus pe nori în Corabia-Biserică. Doar cei ce se vor afla în ea vor fi mântuiti».

Şi nu o dată repeta: «Ţineţi cu tărie Ortodoxia… Noi traim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: „Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. „Istoria ne arata ca Dumnezeu conduce popoarele şi dă lecţii de morală întregii lumi”. Viata socială se masoară cu anii, secolele, mileniile, dar principalul este: „A fost dimineaţă, a fost seară, ziua întâi” (Facerea 1:5).

„Va veni ziua rugăciunilor – învăţa Stareţul pe fiii săi duhovniceşti. În timp ce lucrezi, spune rugăciunea lui Iisus: mai întâi cu buzele, apoi cu mintea, apoi ea singură trece în inimă”.

Şi le dădea o rugăciune compusă de el însuşi, pe care le poruncea să o înveţe pe de rost: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care vei veni să judeci viii şi morţii, miluieşte-ne pe noi păcătoşii, iartă căderile noastre în păcat din aceasta viaşă şi ne acoperă pe noi de faţa antihristului în pustia tainică a mântuirii Tale”. Şi făcea o observaţie: „Cele mai grele dureri ale noastre sunt asemenea întepăturilor insectelor, în comparaţie cu durerile veacului ce va să fie”.

Starețul Nectarie de la Optina

Extras din Profeţii şi mărturii creştine pentru vremea de acum, Ed. Cartea Ortodoxă, Alexandria 2008

Contact Form Powered By : XYZScripts.com