Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir la Mănăstirea Curchi - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir la Mănăstirea Curchi

22:55, sâmbătă, 8 noiembrie, 2014 |

În data de 8 octombrie la Sfânta Mănăstire Curchi, a avut loc serbarea hramului bisericii de iarnă, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Sfântul Dimitrie este cunoscut drept unul dintre cei mai iubiți sfinți, nu doar în Grecia, ci și în întreaga lume ortodoxă, fapt evidențiat de frecvența numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios etc. Această popularitate este strâns legată de prezența continuă a sfântului de-a lungul secolelor, manifestată prin arătările sale și numeroase minuni.

Cu acest prilej, Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), starețul mănăstirii Curchi, Protopop de Orhei și Exarhul mănăstirilor, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Stareț a ţinut un cuvânt de învăţătură despre valoarea personalităţii Sfântului Dimitrie.

După încheierea Sfintei Liturghii, Starețul Mănăstirii împreună cu obștea monahală, au săvârșit o procesiune care a culminat cu sfințirea Troiţei de la intrarea în  satul Curchi.

Această Troiţă a fost ctitorită, prin  contribuția și străduinţa  obștei monahale. Meșterul acestei minunate Cruci  este sculptorul Eugen Gobjilă. Troiţa este  sculptată în lemn de stejar, reprezintându-L pe Mântuitorul aflat pe Cruce cu braţele deschise, căutând să cuprindă întreaga Moldovă în nemărginita Lui iubire de oameni.

La finalul slujbei de sfinţire, Prea Cuviosul Părinte Siluan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a menționat următoarele: Sfânta Cruce este forţa spirituală care înnobilează sufletele credincioşilor, umplându-ne de iubirea faţă de Cel ce s-a răstignit pentru noi căci prin cruce a fost biruită mortea. Aşadar, să lucrăm în fiecare zi prin practica virtuţilor la mântuirea sufletelor noastre, şi îngenunchind în fața sfintei Cruci să zicem: “Crucii Tale ne închinăm, Hristoase şi Sfânta Învierea Ta o lăudăm şi o mărim”. Amin!

 Sursa: http://manastireacurchi.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com