Constantin Cheianu la Facultatea de Litere
11:40, vineri, 16 noiembrie, 2012 |
Cu prilejul Săptămânii Tineretului în Moldova şi a Zilei studenţilor la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc o întâlnire cu actorul, dramaturgul, jurnalistul, scriitorul şi editorialistul Constantin Cheianu.
„Dacă astăzi tot mai mulţi studenţi aleg dreptul şi economia pot afirma că
se nasc si la litere oameni. Cei care vin aici sunt de-a dreptul dedicaţi limbii române. De pe băncile literelor se poate ieşi cu multe profiluri în viaţă. Avem deputaţi, miniştri, oameni de teatru, jurnalişti care au absolvit această facultate. Făcând Litere te poţi afirma. Un exemplu de succes este Constantin Cheianu, fost absolvent al Facultăţii de Litere (1977-1982)”, a menţionat Alexandra Gherasim, şefa Catedrei de lingvistică.
„Încă de pe băncile facultăţii mă vedeam om de teatru. Scrisul şi teatrul sunt două pasiuni ale mele.
Tot ce am realizat până la momentul actual am făcut doar din plăcere, nu din obligaţie. Singura specialitate pe care am studiat-o cu adevărat este cea de filolog. E mai bine să practici doar o meserie, dar să o faci foarte bine.
Am avut norocul să-mi încep cariera la publicaţia „Literatura şi Arta”, care atunci, in anii ‘80, era o revistă bună, de elită…
De vreo 30 de ani scriu piese, fac jurnalism şi literatură.
Trebuie sa-ti placă ceea ce faci şi s-o faci în mod profesionist.
Deci, reţeta universală pentru toţi: Este foarte important să munceşti mereu.”, a ţinut sa sublinieze Constantin Cheianu.
Potrivit lui Cheianu, lipsesc oameni care să privească subiectul. Cum să nu fim creatori învăţând atâţia scriitori. Avem tot mai multe televiziuni care duc lipsa de speechwriter. Toţi 101 de deputaţi au nevoie de consilieri. Miezul conflictului din R. Moldova – studierea limbii române este sursa unui conflict adânc al societăţii.
„Dacă în perioada sovietică tineretul studios era corcolit prea tare, astăzi după patru ani de facultate aceştia sunt lăsaţi în voia sorţii. Indemnul meu e să fiţi în permanentă căutare de un loc de muncă. Tot aşa cum a făcut-o Martin Iden cu manuscrisele sale”, a sugerat Cheianu.
La finalul întâlnirii, studenţii au adresat întrebări invitatului. Întrebat fiind dacă ar realiza emisiuni despre Biserică în cadrul emisiunii „Ora de ras”, Constantin Cheianu a spus că se străduieşte să nu atingă sensibilitatea poporului, deşi ar putea găsi subiecte de acest gen. „Sunt şi eu creştin ca toata lumea, şi consider că Biserica este un sanitar al societăţii si nu suntem noi în drept să denigrăm imaginea acesteia”, a mai adăugat C. Cheianu.
Amintim Constantin Cheianu s-a născut la 21 septembrie 1959 în s. Truşeni, Străşeni. A fost redactor la publicaţiile literare „Literatura şi Arta”, „Contrafort”, „Sud-Est” şi „Jurnal de Chişinău”, funcţionar la Uniunea Teatrală şi la Ministerul Culturii al RM. Este fondator al „Teatrului de Buzunar” (1993). Piesele sale au fost jucate pe scenele teatrale de pe ambele maluri ale Prutului.
În 1998, Constantin Cheianu a obţinut premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În acelaşi an la Radio România este montată piesa „Achitarea lui Salieri”, iar la Chişinău, la Teatrul „Eugene Ionesco” – „Plasatoarele”. În 1999, editează primul său volum de proză „Totul despre mine”. În 2006 e prezent pe scena Teatrului „Satiricus, Ion Luca Caragiale cu piesa „Luna la Monkberry („Golanii revoluţiei moldave”), care, în 2008, a cucerit Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie Contemporană organizat de acelaşi teatru. În 2007, la Teatrul „A. Mateevici” e pusă în scenă piesa „In container”, în regia autorului. În 2009, la Teatrul Naţional din Iaşi e montată piesa „Volodea, Volodea…” („Made in Est”, iar la Teatrul „Satiricus” – aceeaşi piesă, cu titlul „Made in Moldova”. În anul 2009, la Editura „Cartier”, îi apare volumul de memorii „Sex & Perestroika”. Actualmente autor al emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV.
Magdalena Bortă