HRISTOS A ÎNVIAT! Lumina Sfântă a coborât și în acest an la Mormântul Domnului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

HRISTOS A ÎNVIAT! Lumina Sfântă a coborât și în acest an la Mormântul Domnului

14:31, sâmbătă, 11 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

“Patriarhul grec al Ierusalimului, care a condus întreg ritualul, a înconjurat capela Sfântului Mormânt, alături de un sobor de ierarhi şi preoţi. După procesiune, Patriarhul a intrat în lăcaşul unde se crede că lumina sfântă coboară şi a aprins cele 33 de lumânări pe care le-a adus. Purtaţi pe braţe de poliţiştii israelieni, ierarhii şi preoţii au dat apoi lumina tuturor credincioşilor.

Înainte să ajungă în România şi pretudindeni în lumea ortodoxă, Lumina Învierii s-a aprins la Ierusalim. Miracolul s-a produs sub ochii miilor de pelerini ortodocşi veniţi din întreaga lume, ca să fie martori la aprinderea luminii sfinte. Ritualul, acelasi de secole, este o enigmă pe care nici cei mai cinici oameni de ştinţă nu au putut să o dezlege.Miracolul s-a petrecut în Biserica Mormântului Sfânt, în timpul slujbei de vecernie din Sâmbăta Mare.

Cu doar câteva minute înainte ca Patriarhul grec al Ierusalimului să iasă din capela Mormântului Sfânt cu lumina, mulţimea din biserică fremăta de nerăbdare. Oamenii s-au îmbrâncit ca să ajungă mai aproape de înaltul prelat.

Poliţia israeliană abia a liniştit un bărbat care voia să rupă cordonul de securitate.

Spiritele s-au calmat însă imediat ce a apărut lumina sfântă a Învierii. Purtaţi pe braţe de poliţiştii israelieni, ierarhii şi preoţii au dat lumina tuturor credincioşilor, cu grijă însă, pentru că într-un spaţiu ca cel al Bisericii Sfântului Mormânt, care nu are decât o singură uşă, un incendiu ar fi devastator.

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui ortodox, la Mormântul Sfânt, apare, de nicăieri şi fără nicio explicaţie exterioară, Lumina Învierii. E cea mai veche minune a creştinătăţii de după Înviere, atestată anual.

Creştinii spun că acesta este cel mai vechi miracol vizibil an de an. Ritualul, la care se face referire în mai multe scrieri, începând cu secolul 4 după Hristos, a fost documentat sistematic începând cu anul 1106, când a fost menţionat în scrierile călugărului rus Daniel.

Sursa: www.tvr.ro, http://www.tv4e.gr/livestreaming.php

Contact Form Powered By : XYZScripts.com