Georgia în topul celor mai religioase țării din lume
63% la suta dintre persoanele care au luat parte la un studiu global al atitudinii religioase spun că sunt persoane religioase, în conformitate cu WIN / Gallup International, organizația care a efectuat sondajul. Studiul a fost realizat în 65 de ţări pe diferite grupe de vârstă.
Sondajul a constat de asemenea că, 22% dintre cei chestionaţi au spus ca nu sunt persoane religioase, în timp ce aproximativ 11% dintre respondenţi au spus ca sunt “atei convinși“, potrivit sondajului publicat pe data de 13.04.2015.
În Africa și Orientul Mijlociu, mai mult de 8 persoane din 10 (86% și 82%, respectiv), sunt persoane religioase. Intre respondenţi din Europa de Est și America 7 din 10 sunt religioşi sau credincioşi (71% și respectiv 66%) iar în Asia 6 din 10 sunt persoane religioase (62%).
Europa de Vest și Oceania sunt regiunii în care opiniile sunt mai polarizate între cei care se definesc ca fiind persoane religioase sau persoane non-religioase. Aproximativ 4 din 10 respondenți au ales una din cele două opțiuni: în Europa de Vest 43% dintre oameni au spus că sunt religioşi sau credincioşi și 37% au spus nu sunt religioşi sau credincişi, în timp ce 44% au spus da în Oceania și 37% au spus că nu. În Asia, există cel mai mare număr de atei convinşi: puțin peste 1 din 10 respondenți din fiecare regiune (14% in Europa de Vest, 14% în Asia și 12% în Oceania).
Cele mai religioase ţări din lume
Ancheta a arătat că cele mai multe regiuni cu credincioșii sunt în Africa și țările din MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), unde 86% și 82% din oameni respectivi, au declarat că se consideră persoane religioase. Ţările cele mai religioase dintre cele chestionate sunt: Tailanda cu 94% dintre respondenți s-au pretins a fi religioşi, și doar 2% a fost definiţi ca fiind persoane nereligioase sau atei. A fost urmată de Thailanda Armenia (93%),Bangladesh (93%), Georgia (93%), Maroc (93%), Fiji (92%) și Africa de Sud (91%). In Marea Britanie, doar 30% dintre persoanele se consideră religioase, în timp ce 70% dintre ruși și 56% dintre americani se definesc ca și credincioși.
Cele mai non-religioase ţări din lume
Europa de Vest (51%) și Oceania (49%) sunt singurele două regiuni în care aproximativ jumătate dintre populație sunt peroane religioase sau credincioase și jumătate sunt peroane nereligoase sau sunt atei convinşi. Cea mai nereligioasă națiune este China: 61% dintre respondenți au fost definiţi ca atei convinși, 29% nu au raportate ca fiind persoane religioase și doar 7% au spus sunt credincioşi. În ceea ce privește procentul de atei, China este urmată de Hong Kong (34%) și Japonia (31%). Și Suedia a apărut ca cea mai puțin religioasă din lumea occidentală, cu 19% dintre respondenți care pretind a fi religioşi, non-religioşi 59% și 17% din ei se cred atei.
În Israel, 57% dintre respondenți spun că sunt “non-religioşi” și 8% atei, comparativ cu 30% care se pretind a fi creștini. Și în teritoriile palestiniene (Cisiordania și Fâșia Gaza), populația este mult mai religioasă: 75% spun că sunt, comparativ cu 18% care spun că nu sunt.
Demografia Globală a religie
În funcţie de sex, vârstă, nivel veniturilor, nivelul de educație, religiozitatea dezvăluie tendințe interesante. Tineri (persoanele sub 34 ani), tind să fie mai religioase: 66%, față de 60% care corespund altor grupe de vârstă. Iar cei care nu dispun de ceea ce este considerată educație sunt cele mai religioase (80%). Dar credincioșii sunt o majoritate în toate nivelurile de învățământ.
Nivelul de venit pare să exercite o influență mai mare. Printre cei cu o medie mai mare a veniturilor mai puțin de 50% spun că sunt religioşi în raport cu 70% care pretind a fi din rândul persoanelor cu venituri mici, medii sau scăzute. De asemenea, procentul de atei se crede că este la fel de mare cu 22% și, respectiv, 25% dintre respondenții cu venituri medii sau marii în raport cu doar 6% și 5% din rândul persoanelor cu venituri mici sau medii.
sursa jurnalul24.ro