Prof. dr. Pavel Chirilă - 10 principii de bază în alimentație - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Prof. dr. Pavel Chirilă – 10 principii de bază în alimentație

Excesul de carne, lactate, dulciuri şi produse din făină albă constituie un prim pas greşit care poate să genereze în timp transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene. Astfel, că dacă limitezi consumul de grăsimi animale (carne, lactate, ouă), incluzi porţii generoase de legume, zarzavaturi, fructe, cereale integrale şi reduci alcoolul te fereşti de această maladie cruntă, explică prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în cartea recent lansată în colaborare cu cu Cristela Georgescu (absolventă a programului Plant Baise Nutrition, Cornell University, S.U.A) şi Mădălina Popescu (specialistă în imunologie şi alergologie clinică) şi intitulată „Nu hrăni cancerul!”.

Iată care sunt cele 10 principii de bază în alimentaţie, pe care prof. dr. Pavel Chirilă le aminteşte în cartea recent lansată:

1. Dieta vegetariană bio

Este considerată cea mai bună metodă de apărare împotriva cancerului, dar şi un bun medicament pentru numeroase boli care fac ravagii în prezent, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul zaharat. „Proteinele de origine vegetală nu sunt incriminate în incidenţa şi agravarea evoluţiei bolnavilor de cancer. De asemenea, carbohidraţii naturali (mierea şi fructele) nu sunt nici ei incriminaţi în etiopatogenia cancerului”, argumentează specialistul în cartea sa.

2. Cerealele integrale şi fructele

Constituie două dintre categoriile alimentare care ar trebui să stea la baza unei alimentaţii sănătoase, susţine Prof. dr. Chirilă care recomandă consumul cerealelor după o preparare termică uşoară.

3. Leguminoasele

În această categorie intră fasolea, mazărea, lintea, soia, năutul care se consumă doar gătite, după ce au fost hidratate şi fierte în 2-3 ape.

4. Zarzavaturile, condimentele, fructele

Toate aceste categorii alimentare este preferabil să se consume în stare crudă. „Excepţie fac bolnavii care au diaree, colopatii sau afecţiuni gastrice şi nu tolerează crudităţile”, spune specialistul.

5. Calitatea apei

Apa pe care o consumăm trebuie să fie verificată şi să fie una de calitate. Prof. dr. Chirilă recomandă ca în fiecare dimineaţă să se consume pe stomacul gol 300-500 mililitri de apă plată.

6. Ai grijă la vasele şi metodele de gătit!

Modul în care găteşti, dar şi ustensilele folosite pot să altereze valoarea nutriţională a alimentului. Prof. dr. Chirilă recomandă folosirea vaselor de pământ sau inox şi ca metodă de gătit la abur sau la cuptor. De asemenea, el specifică în cartea lui că ar fi bine să evităm cuptorul cu microunde, oalele sub presiune şi prăjelile, precum şi expunerea alimentelor la temperaturi înalte.

7. Vinul

Prof. dr. Chirilă recomandă un pahar de vin pe zi, care poate să fie consumat în siguranţă, în special de către persoanele care nu au probleme medicale grave. Este de preferat să alegi sortimentele de vin de casă.

8. Postul negru periodic

Este recomandat ca măcar 1-2 zile pe săptămână să urmezi post negru, după cum recomandă prof. dr. Chirilă care susţine că acest obicei are un rol semnificativ în prevenirea cancerului.

9. Fructele oleaginoase crude

Le poţi folosi ca gustări între mesele principale pentru a potoli foamea, după cum recomandă specialistul. Ţine la îndemână nuci, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, fistic sau migdale.

10. Alimentele regionale

Este recomandat să consumi alimente care sunt crescute în zona în care locuieşti, precizează prof. dr. Chirilă.

sursa eva.ro

10

Contact Form Powered By : XYZScripts.com