O britanică a murit după ce a luat contraceptive mai puțin de o lună
6:23, marți, 9 iunie, 2015 | Cuvinte-cheie: moarte, pilula contraceptivă
O tânără britanică de 21 de ani a murit din cauza unui cheag de sânge în plămâni, cauzat, din spusele medicilor, de pilula contraceptivă pe care o folosea de doar 25 de zile, relatează LifeSiteNews care citează presa britanică.
Fallan Kurek din Tamworth, Staffordshire, profesor suplinitor, a primit de la medicul de familie rețetă pentru contraceptivul hormonal Rigevidon, pe care urma să îl ia 3 luni pentru reglarea menstruației.
După mai puțin de o lună de „tratament” ea le-a spus părinților că are dificultăți de respirație și dureri în piept și picioare.
Brian, tatăl ei, a declarat pentru Telegraph că a dus-o pe Fallan la un spital local unde medicii au ajuns la concluzia că „nu e nimic în neregulă” și i-au prescris femeii paracetamol și ibuprofen and paracetemol.
După 4 zile, Fallan s-a trezit dimineața cu aceeași greutate în respirație și a căzut pe scări. Ambulanța a găsit-o conștientă încă, dar a urmat imediat un stop cardio-respirator.
A fost resuscitată, iar la spital, analizele au depistat un cheag de sânge într-unul din plămâni, cheag care bloca circulația sângelui spre inimă.
Fallan a murit pe 14 mai, după 3 zile de terapie intensivă. Cauza morții a fost embolie pulmonară. După eliminarea celorlalte posibile cauze, medicii le-au comunicat părinților că acesta a fost cauzat de utilizarea pilulei contraceptive.
Rigevidon, contraceptivul care a ucis-o pe Fallan, este fabricat de compania farmaceutică Gedeon Ritcher Plc. și conține ethinyl estradiol și levonorgestrel.
Efecte secundare contraceptive: Publicația British Medical Journal afirmă că pilulele contraceptive care conțin forme mai noi de hotmoni sintetici, precum drospirenonă, predispun la risc de 2-3 ori mai mare de efecte adverse grave sau mortale decât contraceptivele din vechea generație (precum cele care conțin levonorgestrel).
Dar și utilizatoarele acestora din urmă sunt mult mai expuse: femeile care utilizează contraceptive orale hormonale au un risc de 3 ori mai mare de tromboză venoasă superficială și de 4-11 ori mai mare de tromboză venoasă profundă sau embolism pulmonar decât femeile care nu folosesc deloc contraceptive. Riscul este și mai mare pentru femeile predispuse genetic la cheaguri de sânge.
În România un caz oarecum de notorietate a fost al deputatei Liana Dumitrescu, reprezentanta minorității macedonene, moartă în 2011 la doar 38 de ani. Ea a murit de trombofilie. Medicii au refuzat să comenteze informația conform căreia factorul care a dus la deces a fost utilizarea de contraceptive hormonale, dar au recunoscut că acestea sunt un factr de risc important.
sursa culturavietii.ro