Manuela Hărăbor: Avem nevoie de Biserică și de preoți în zilele pe care le trăim
20:23, marți, 3 noiembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: biserica, fapte bune, Manuela Hărăbor, milostenie, preoti, slujbe
Acum, la Catredrala Patriarhiei, se săvârșește Parastasul pentru cei mutați la Domnul în cumplitul incendiu. Vă spun asta pentru că prea mult s-a aruncat cu pietre în Biserică Ortodoxă, cum că a fost ordin de la Patriarh ca nimeni să nu se roage pe motiv că tinerii ar fi fost sataniști! O prostie! Biserica se roagă pentru orice creștin ortodox botezat, indiferent ce spune și ce face. Chiar și pentru acei creștini care acum aruncă cu pietre.
Trebuie să vă mai spun încă o dată. S-au făcut slujbe încontinuu pentru decedați, pentru răniți, pentru familii și pentru salvatori. În mănăstiri, acolo unde Sfântă Liturghie se săvârșește în fiecare zi, s-au pomenit și sâmbătă, nu doar duminică, și s-au pomenit și azi. Celor care spun că preoții nu au pus o mână pe umărul celor aflați în suferința, le spun că toți preoții care au parohii în spitale au fost alături de răniți și de familiile acestora, au săvârșit slujbă Sf. Maslu și au ridicat rugăciuni pentru toți spre tămăduire, au făcut parastase pentru cei ce care nu mai sunt.
Cât despre fapte de milostenie, au fost nenumărate. Știți de ce spitalele au tot spus că nu se confruntă cu lipsă de sânge? Pentru că a avut loc o campanie organizată de Patriarhie pentru donare de sânge cu mult timp înainte de această tragedie. Au strâns 7000 de litri de sânge pe care l-au dus la spitale. Mai știți că cei cinci copii orfani ai bietei femei de serviciu, care a murit, au fost luați în îngrijire de parohul Bisericii Delea Veche, în a cărui parohie locuiau, încă de sâmbătă dimineață, tot la îndemnul Patriarhului? Și asta înainte de teledonul organizat de Antenă 3 prin care acești bieți copii au primit o casă de la Primărie, în Militari. Acum se vorbește cu parohia din apropiere pentru a veghea asupra lor și pentru a avea grijă de ei atunci când ajutorul de 4000 de lei lunar, din partea Fundației Mereu aproape, nu va mai fi. Știți și de ajutorul de 60.000 de euro oferit familiilor greu încercate, tot din partea Patriarhiei?
Nu mergi să trâmbițezi faptele bune pe care le faci, e împotriva învățăturii date de Mântuitorul Hristos. Aceste lucruri apar doar în presa și televiziunea bisericii, doar pentru informarea credincioșilor, nu sunt știri preluate de televiziuni, pentru că nu se dorește. E păcat de Dumnezeu să judecăm atât de aspru biserică și pe slujitorii ei, mai ales acum în momente atât de tragice, când orice rugăciune trebuie să fie făcută împreună și din tot sufletul. Biserica înseamnă credincioși și cler deopotrivă, suntem datori să ne rugăm unii pentru alții, mai ales pentru aceia care cad în păcat (și aici vorbesc și de unii, și de alții). Nu mai puneți etichete pe o breaslă întreagă din cauza unor exemple nefericite. Orice pădure are uscături. Indiferent dacă și cât au greșit unii slujitori ai bisericii, Dumnezeu nu și-a luat harul de pe Biserica Ortodoxă Română. Sfintele Taine încă se săvârșesc în interiorul ei. Nu pedepsește Dumnezeu o mare de credincioși pentru că nu știu care preot e cum e.
De asta avem nevoie de Biserică și de preoți în zilele pe care le trăim. Avem nevoie să ne botezam copiii, să ne cununăm, să ne îngropăm morții, avem nevoie de Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, care nu pot exista fără preoți, care închină rugăciuni în față Sfântului Altar. Nu preoții, păcătoși și ei ca oricare dintre noi, săvârșesc toate acestea. Sfântul Duh lucrează prin ei, prin harul dat de Dumnezeu la hirotonire, o altă mare Taină. Haideți să fim împreună în aceste momente de durere maximă și să nu ne mai dezbinăm între noi. Puterea rugăciunii colective, făcută deopotrivă de credincioși și clerici, face minuni. Cu noi înșine, în primul rând. Dacă nu ne plac cei care ne păstoresc, să ne rugăm pentru ei, ca bunul Dumnezeu să-i aducă pe calea cea bună și să-i lumineze pentru a le fi de folos semenilor lor. Să ne ierte Dumnezeu pe toți și să ne lumineze! Doamne ajută!
Manuela Hărăbor
justitiarul.ro