Privește înainte! - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Privește înainte!

14:07, joi, 10 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Aduceți-vă aminte de femeia lui Lot.

(Luca17,32)

În ce scop Iisus, vorbind despre a Doua Venire ne amintește de femeia lui Lot?

Așa cum femeii lui Lot i se interzisese să privească în urmă la Sodoma sortită pieirii, iar ea, din neascultare, s-a prefăcut în stâlp din sare, tot așa, în măreața zi a celei de a doua venire, nu va mai fi cale de întoarcere. Atunci va fi tîrziu ca să mai privim în urmă viața, va trebui să privim înainte, spre cer. De altfel, cuvintele Mântuitorului au o semnificație adâncă și pentru noi, cei de astăzi. Ele ne avertizează asupra unei curiozități păgubitoare. Femeia lui Lot știa că, uitându-se în urmă, nu-i putea ajuta cu nimic pe cei sortiți pieirii. Ignorând avertismentul ce îi fusese dat, n-a făcut decât să-și satisfacă, fără niciun folos, o poftă.

Toți am simțit cândva acea irezistibilă tentație către “fructul oprit”. Am fi vrut să-l privim măcar o dată, cu coada ochiului, dar o asemenea privire devenea nu numai un „delict” la modul general, ci și un gest vătămător nouă înșine, o frână în calea spre bine, un pretext de a ne opri.

Iată de ce femeia lui Lot devine o imagine a sufletului omului: în spatele ei piere o lume întreagă, înaintea ei se desfășoară la nesfârșit mântuirea, viața veșnică, împlinirea tuturor speranțelor. Ea însă întârzie, bate pasul pe loc.

Suflete al meu! Pentru mântuirea ta, pentru mântuirea sufletelor care îți sunt încredințate trebuie să mergi înainte, fără să privești înapoi, fără să eziți, mereu către locul de unde răsare Soarele adevărului: ”Se ridica Soarele deasupra Pământului, când Lot a intrat în Țoar” (Fac 18, 23). Grăbește-te și tu să intri în veșnicul locaș, spre bucuria Domnului tău.

Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu: 366 cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, p. 254

lot

Contact Form Powered By : XYZScripts.com