Ceea ce tu numești „greutăți”, reprezintă de fapt o parte a scopului tău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ceea ce tu numești „greutăți”, reprezintă de fapt o parte a scopului tău

20:59, sâmbătă, 19 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Să ascultăm o parabolă filosofică. Discipolul întreabă de ce există greutăți care ne împiedică să ne atingem scopul și ne abat de la calea pe care am ales-o.

– Ceea ce tu numești „ greutăți”- i-a răspuns maestrul- reprezintă de fapt o parte a scopului tău. Încetează să reziști. Imaginează-ți că tragi cu arcul. Ținta este departe și nu se vede, fiindcă pe pământ s-a lăsat o ceață groasă.

Oare te vei lupta cu ceața? Nu, ci vei aștepta să sufle vântul și s-o destrame. Acum ținta se vede, dar vântul schimbă felul în care zboară săgeata. Oare te vei lupta cu vântul? Nu, ci pur și simplu vei ține seama de direcția și felul în care suflă, și vei trage sub un alt unghi. Arcul tău este greu și nu ai putere să întinzi coarda. Oare te vei lupta cu arcul? Nu, ci îți vei antrena mușchii, și de fiecare dată vei avea tot mai mult succes.

– Dar există oameni care trag din arcuri ușoare și flexibile pe vreme senină și fără vânt- a spus supărat discipolul. De ce doar eu am de înfruntat atâtea piedici? Nu cumva cineva mi se împotrivește dinadins?

– Nu te uita niciodată la alții – a zâmbit maestrul. Fiecare are arcul său, ținta sa și trage la vremea sa. Scopurile sunt însă diferite: unul vrea să tragă cât mai precis, altul să învețe să tragă.

Maestrul, coborând glasul, s-a aplecat către ucenic:

– Și o să-ți mai descopăr o taină înfricoșătoare, băiatul meu. Ceața nu se lasă pe pământ ca să nu te lase pe tine să tragi, și vântul nu suflă ca să abată săgeata ta, și arcul nu este greu de încordat ca să te simți tu slab. Toate acestea există de sine stătător. Tu ești cel care ai decis că în condițiile date vei putea nimeri ținta. Așadar, ori încetează să te mai plângi de greutăți și învață să tragi cu măiestrie, ori smereste-ți trufia și alege o țintă accesibilă.

Cât de prostește ne irosim uneori neprețuita energie interioară, puterile și timpul! O, dacă am folosi toate aceste în scopuri pașnice și demne! Pentru aceasta trebuie neapărat să înțelegem voia lui Dumnezeu: ce așteaptă de la noi Domnul și cu ce poruncește să ne ocupăm. Așa vom afla răspunsul la întrebarea: „Pentru ce să trăiesc?”

„Năzuiește nu să ai succes, ci ca viața ta să aibă sens”, scria un gânditor.

greutati-printreoameni.ro_

Sursa: Konstantin V.Zorin, Dacă puterile sunt pe sfârșite: Războiul și pacea omului cu el însuși, Editura Sophia, București 2015, p. 37-38

Contact Form Powered By : XYZScripts.com