O mamă își poartă copilul în inimă atât timp cât trăiește... - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

O mamă își poartă copilul în inimă atât timp cât trăiește…

22:06, luni, 18 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

O mamă își poartă copilul în inimă atât timp cât trăiește… la propriu. De asemenea, posibil e să îl poarte și în creier, ficat ș.a. , conform unor cercetări recente.

Savanții au descoperit că celulele unui copil pot călători prin placentă în sângele mamei și pe urmă să treacă în organe. Apoi, asemenea unor celule stem, acestea sunt foarte flexibile, având capacitatea de a se transforma în alte tipuri de celule. „Ele pot merge în ficat și să devină celule hepatice, sau să plece în inima și să devină celulele musculare,” J. Lee Nelson, reumatolog la Universitatea din Washington, a declarat pentru National Public Radio. Potrivit lui Nelson, celulele fetale pot traversa chiar bariera hemato-encefalică a mamei și să se transforme în celule specifice creierului.

În septembrie 2012, revista PLoS One a publicat un studiu în care Nelson și echipa sa au examinat creierul a 59 de femei în vârstă decedate, care au născut băieți. Ei au descoperit cromozomi Y masculini lăsați de către băieței în 63% din cazuri.

Pare a fi că aceste celule sunt de multe ori un cadou benefic din partea copilului. Celulele fetale pot produce colagen, care facilitează vindecarea rănilor, sau pot reduce riscul mamei de a face artrită reumatoidă. Ele pot, de asemenea, să protejeze mama de cancer, conform afirmațiilor făcute de V.K. Gadi, medic oncolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, SUA.

Inițial, cercetătorii acuzau celule fetale „călătoare” de daune posibile aduse sănătății mamei, cum ar fi pre-eclampsia, o complicație periculoasă a sarcinii, sau boli autoimune. Dar Dr. Nelson crede că beneficiile depășesc eventualele probleme: „Este, de fapt, o frumoasă colaborare.”

Sursa: http://www.worldmag.com/2016/01/all_in_the_family

traducere Ion Rotaru

horoshee-nastroenie_595

Contact Form Powered By : XYZScripts.com