Sondaj: importanța religiei este în creștere în întreaga lume
15:12, joi, 27 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: credinta, dumnezeu, evrei, musulmani, ortodox, religie, religiozitatea, sondaj
Fundația germană Bertelsmann a publicat rezultatele cercetărilor recente cu privire la religiozitatea oamenilor din diferite continente. Sociologii subliniază creșterea religiozităţii din generație în generație și o împărţire clară a vieții religioase și politice.
Țările în care are a fost stabilit cel mai mare procent de „foarte”, „destul de religios” și „mediu religios” printre cetățeni sunt – Turcia (82%), Brazilia (74%), India (70%), SUA (67%). În Suedia (28%) și Israel (31%), religia are cel mai mic impact asupra vieții oamenilor. 57% dintre germani acordă o importanță semnificativă sau suficientă religiei în viața lor: 26% – în Germania de Est, 64% – în Germania de Vest.
La studiul realizat au participat 14000 de persoane din 13 țări. Mai puțin de jumătate dintre europenii intervievaţi au numit religia o parte importantă a vieții sale.
Un număr foarte mic de respondenți consideră că liderii religioși ar trebui să influențeze şi viaţa politică. Cel mai mare procent al acestora trăiesc în Statele Unite ale Americii (28%) și cel mai mic în Spania (13%). În Germania cu aceasta sunt de acord 21% din populație. O situație similară este cu ideea că doar un politician credincios este potrivit pentru a sluji oamenilor: în Statele Unite sunt de acord cu aceasta 25%, în Spania – 8%, Germania – 10%. 32% dintre americani cred că numai politicienii credincioși ar trebui să dețină o funcție de stat.
Democrația ca formă guvernamentală este susţinută de 79% din respondenți în Marea Britanie, 95% în Suedia, 85% în Germania, 82% în Turcia. În general, sunt de acord cu aceasta 88% dintre creștini, 81% musulmani, 84% evrei, 84% dintre cei care nu apartin de nici o religie.
În majoritatea țărilor, sondajul arată că are loc scăderea religiozităţii în rândul tinerii generații. Procentul cel mai mic al tinerilor nereligioşi este înregistrat în Spania, printre cei intervievaţi după 45 de ani 85% se consideră a fi oameni moderat sau puternic religioşi, în timp ce printre tinerii de până la 29 de ani, procentul este de 58.